25/01/2021
sentjur.net

Otvoritev končanih del na Ponikvi

Ponikva, 22. september 2019 – Po zanimivih predavanjih in slikovnih predstavitvah v soboto je sledila še zadnja, pomembna stvar vseh prireditev, svečana otvoritev in blagoslov del v okolici cerkve sv. Martina na Ponikvi. V nedeljo, ob deseti uri, se je v župnijski cerkvi odvila sveta maša, ki jo je vodil dr. Marjan Turnšek. Poleg otvoritve so na Ponikvi obeležili tudi 20-letnico beatifikacije blaženega Antona Martina Slomška, za še bolj slovesno sveto mašo pa sta poskrbela domači cerkveni mešani pevski zbor, pod vodstvom Zale Jurak, in otroški cerkveni pevski zbor, pod vodstvom Marije Klančar.

Po končani maši so zbrani v cerkvi lahko znova prisluhnili kratki predstavitvi izkopavanja ostankov, odkrivanja stvari in na koncu inovativnih rešitev, ki so vidne sedaj – po zaključku del, ki jih je predstavila vodja zavoda za varstvo kulturne dediščine Upravne enote Celje, Danijela Brišnik. Na Slomškovem trgu pred cerkvijo so blagoslovili dela in slavnostno prerezali slavnostni trak.

Za uvod je zbrane najprej pozdravil in se jim zahvalil predsednik krajevne skupnosti Jože Šibal. »O izkopaninah smo danes in včeraj že kar nekaj slišali, zato bi se želel vsem skupaj zahvaliti za vse. Ureditev vaškega jedra se je v teh letih pokazala za več kot nujno, saj smo s tem pripomogli k boljši ponudbi našega kraja.« Šibalovim besedam pa je piko na i dodal tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci, ki je poudaril pomen kulturne dediščine za sam kraj in njen družbeni razvoj. »Naša naloga je, da v bodoče rodove vnašamo dele preteklosti in da se iz preteklosti tudi nekaj naučimo. Danes smo tukaj in naša naloga je, da najdemo pravo sozvočje med preteklostjo in sedanjostjo ter seveda tudi prihodnostjo. Mislim, da nam v občini to dobro uspeva.« Na sami slovesnosti so bili poleg domačega župnika Alojza Kačičnika še nadškof dr. Marjan Turnšek in Daniela Brišnik.

Naša naloga je, da v bodoče rodove vnašamo dele preteklosti in da se iz preteklosti tudi nekaj naučimo. Danes smo tukaj in naša naloga je, da najdemo pravo sozvočje med preteklostjo in sedanjostjo ter seveda tudi prihodnostjo.
mag. Marko Diaci
Župan Občine Šentjur

Sledil slavnostni prerez traku

Preden so prerezali slovesni trak, je nadškof Turnšek blagoslovil zaključena dela v okolici cerkve, župan pa po blagoslovu k sebi povabil vse otroke, da so s skupnimi močni prerezali trak in tako slovesnost s prerezom pripeljali skoraj do konca.

Čisto na koncu pa so za ples, pesem in veselje poskrbeli člani mladinske folklorne skupine Lintvar iz Šentjurja, domači farani pa so skupaj z društvom kmečkih žena Mavrica in župnijsko Karitas poskrbeli za žejna grla in lačne trebuščke obiskovalcev, tako da se je druženje nadaljevalo tudi po otvoritvi. Dogodek, ki je bil že dlje časa načrtovan, so skupaj organizirali Turistično olepševalno društvo Ponikva, Kulturno umetniško društvo Skrinja, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Celje in Župnija Ponikva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Tjaša Ferlež

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Tjaša Ferlež

Ponikva: Jezusa je v srce prvič prejelo 16 otrok četrtega razreda

Tjaša Ferlež

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

Ponikva: Moč glasbe povezuje in osrečuje ljudi

Tjaša Ferlež

Jurij Gorjanc, zdravnik in gorski reševalec

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več