19.8 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

Jubilejna Angelska nedelja odstirala bogato zgodovino kmečkih običajev in obrti

Planina pri Sevnici, 3. 9. 2017 – Že po tradiciji na Planini pri Sevnici vsako leto na prvo septembrsko nedeljo pripravijo Angelsko nedeljo. Tokrat so v okviru Šentjurskega poletja in v organizaciji domačih gasilcev pod streho spravili že jubilejno, 40. po vrsti.

Planinski praznik že od vsega začetka v osnovi ostaja zvest predstavitvi starih kmečkih običajev in obrti. Tako je bilo tudi letos, ko je »bogata« povorka skozi trg prikazovala številna stara kmečka dela, za katero so se zelo potrudili krajani posameznih vasi, pri tem pa je vredno poudariti, kot razveseljivo dejstvo, da je sodelovalo tudi veliko število predstavnikov mlajše generacije. Množica obiskovalcev si je tako z zanimanjem ogledala predstavitev starih del, pri katerih so imele glavno vlogo pridne in neutrudne roke, kot so žetev, mlačev, čiščenje žita, ličkanje in spravljanje koruze, striženje ovce, snovanje preje in izdelava njenih izdelkov, nabiranje jabolk, žaganje drv, izdelava kope, čevljarsko obrt, žganjekuho in podobno. Kot je bilo nekoč običajno, je delo lajšalo petje, zvok harmonike in dobra volja, za kar so se vse skupine s tovrstnih prikazom potrudile tudi na povorki. Podkrepili so se s kašnim »šnopsekom«, jabolčnikom, vinom ter starimi kulinaričnimi dobrotami.

Moč tradicije je v njenem obujanju

Celo povorko je z nazorno obrazložitvijo vsakega opravila od zgodovine, pomena, z nekaterimi zanimivimi pozabljenimi značilnostmi – starejšim obudil spomine, mlajšim pa predstavil njim nepoznane navade – spremljal povezovalec in vsestranski aktivni domačin Rihard Stopinšek. Tudi domače podjetje Tajfun se je s prikazom sprehodilo po poti razvoja. Prikazali so nekatere prve njihove izdelke do najsodobnejše tehnologije. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo domačega čebelarskega in gobarskega društva. Na Anglelsko nedeljo moč združijo tudi številne domače gospodinje, ki so tudi tokrat komaj uspele sproti speči dovolj planinskih »pršjač«. Zabava in veselo druženje, ki ju kasneje ni zmotil niti kratkotrajen dež, se je nadaljevalo pod šotorom, kjer so za dobro volj skrbeli člani ansambla Modrijani. Naj še dodamo, da je prisotne pozdravil župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, organizator pa je za ves organizacijski trud bil poplačan z množično udeležbo, milostno podporo jim je naklonilo tudi vreme, konkretno pa številni podporniki, brez katerih si tako množične prireditve ni moč predstavljati. (Majda Rezec)

Sorodne novice

Gasilci, pršjače in za konec tombola

Tjaša Ferlež

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Na Planini vse – od zrnja do pršjače

Jure Godler

Deveti Kozjanski teden napovedale lajne in legendarni »štirjaki«

Jure Godler

Povorka skromnejša, zabava odlična

Jure Godler

Na Angelski nedelji predstavili stare obrti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več