7.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Kako pomagati, ko pride do zastoja srca?

Ponikva, 22 .2. 2019 – Krajevna skupnost Ponikva je pred približno petimi leti postala prijaznejša srcu, ko je svojemu namenu predala napravo za oživljanje – defibrilator.  To je prenosna naprava, ki v primeru srčnega zastoja v človeka spusti električni sunek in mu tako reši življenje. Defibrilator je nameščen na steno gasilskega doma, ki se nahaja v centru kraja in je tako dostopen vsem krajanom. 

Na pobudo krajanov in domačega gasilskega društva so se odločili, da v kraju izvedejo delavnice temeljnih postopkov oživljanja, na katere so bili povabljeni prav vsi krajani. Delavnic se je udeležilo nekaj krajanov, ki so najprej prisluhnili teoriji, nato pa so se lahko še sami praktično preizkusili s postopki oživljanja in ravnanja z defibrilatorjem.

Pomembna vloga defibrilatorjev

Odlična ekipa bolničarjev v sestavi Blaža VodopivcaValentina SmoletaUroša Siterja in Romana Pevca je krajanom podala tudi nekaj statističnih podatkov in s tem dokazala, kako pomembno in življenjsko vlogo odigrajo defibrilatorji na javnih mestih ali kjer koli drugod. Ravnanje z AED je zelo preprosto, saj naprava govori v slovenskem jeziku in v primeru, da ne zazna srčnih okvar, ne spusti elektrošoka. Čeprav je rokovanje z napravo dokaj enostavno, se med nami še vedno najdejo ljudje, ki jih je »strah« rokovanja z napravo in se nudenju tovrstne pomoči raje izognejo, čeprav je življenjsko zelo pomembna.

Ker je defibrilator v kraju nameščen že nekaj let in je izpostavljen sončnim žarkom in raznim vremenskim razmeram, si gasilci prizadevajo, da bi se s krajevno skupnostjo Ponikva uspeli dogovoriti in zamenjati »škatlo«, v kateri je AED tudi shranjen. To je škatla, kjer morajo biti pogoji primerni tako za poletje kot za zimo. Škatla je tako ogrevana in hlajena, tako da je AED res vedno v pripravljenosti na morebitno uporabo. Ponkovški AED do sedaj še ni bil v uporabi in vsi si želimo, da bi tako ostalo še naprej.

(Tjaša Ferlež)  

Sorodne novice

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Jure Godler

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Jure Godler

AED tudi na Veterini Jagodič

Jure Godler

Defibrilator namestili tudi v Loki pri Žusmu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več