21.6 C
Šentjur pri Celju
02/07/2022
sentjur.net

Kdo se bo boril za poslanska mesta?

Šentjur, 21. marec 2022 – Dober mesec dni pred državnozborskimi volitvami se že razkrivajo liste poslanskih kandidatov političnih strank. V volilnem okraju Šentjur, v katerega sodita občini Šentjur in Dobje, smo imeli v zdajšnjem sklicu izvoljene tri poslance. Koliko si jih lahko obetamo letos?

Med prvimi je kandidate evidentirala največja parlamentarna in vladna stranka Slovenska demokratska stranka Janeza Janše. Po tretji mandat se bo na njihovi listi odpravila trenutna državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec, ki je tudi podpredsednica stranke. Na zadnjih volitvah je prejela tudi največ glasov. Robert Polnar, trenutno član poslanske skupine DeSUS, je že koncem lanskega leta napovedal ponovno kandidaturo, pred dnevi pa se je skristaliziralo, da bo tokrat nastopil pri Slovenski nacionalni stranki (SNS) Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Zaenkrat še ni znano, kako je s kandidaturo Polzeljanke Lidije Ivanuša, ki je bila ravno na listi Jelinčičeve stranke izvoljena v Šentjurju, a je nato leta 2019 prestopila v SDS.

Tudi nekaj znanih imen

Svoje kandidate za volilni boj pa so med tem sporočile že nekatere druge stranke. Največja opozicijska stranka Lista Marjana Šarca (LMŠ) bo letos ponovno poizkusila z Urško Javornik, ki je pred štirimi leti kandidirala kot Urška Kabaj Pleterski. Socialni demokrati (SD) Tanje Fajon se bodo za poslansko mesto potegovali s Polono Bajt, stranka Levica Luke Mesca pa bo na šentjursko glasovnico postavila Zasavca Aleša Guliča, nekdanjega poslanca LDS in direktorja urada za verske skupnosti. Toninova Nova Slovenija (NSi) stavi na Cirilo Lavbič. Gibanje Povežimo Slovenijo, katerega del so poleg vladne Konkretno še SLS, NLS, Zeleni Slovenije in Nova socialdemokracija, na Šentjurskem stavi na dr. Tino Bregant, zdravnico in nekdanjo državno sekretarko na zdravstvenem ministrstvu.

Prvi mandat pa si želijo osvojiti tudi neparlamentarne oz. nove stranke. Novoustanovljeno stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba bo zastopala Danica Polak Gruden, stranko Resni.ca, ki se je v času koronavirusa izrekala proti cepljenju in omejitvenim ukrepom, pa Davorin Cizej. V nekaj dneh bodo zagotovo znani tudi kandidati preostalih strank, saj je kandidatne liste možno vložiti le še do četrtka, ko se uradno začne volilna kampanja.

Opomba: Zajeta so imena kandidatov, ki so javno dostopna na spletnih straneh strank in občilih. 

Sorodne novice

Jelka Godec ponovno izvoljena za poslanko

ViP

Šentjur in Dobje z visoko volilno udeležbo

ViP

Se župan Leskovšek poslavlja?

ViP

Polnar znova na volitve, a s kom?

ViP

DeSUS odslovil Roberta Polnarja

ViP

Jelka Godec imenovana za državno sekretarko v Vladi RS

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več