-4.5 C
Šentjur pri Celju
06/02/2023
sentjur.net

Kljub dežju, je zadišalo po Šentjurski kisli juhi

Šentjur, 7. 5. 2022 – Dopoldansko Šentjurjevo dogajanje v Zgornjem trgu je v soboto je postreglo s Šentjurjevim sejmom in tekmovanjem v kuhanju kisle juhe. Kljub kislemu vremenu, pa so se najbolj pogumni odpravili tudi na Jurijev pohod, ki je letos potekal iz športnega parka Osnovne šole Franja Malgaja na Rozalijo, Botričnico in za zaključek pohodnike pripeljal v Zgornji trg, kjer jih je čakalo topla malica in tradicionalni sejem.

Mestna skupnost Šentjur in Občina Šentjur vsako leto organizirata tekmovanje v kuhanju Šentjurjeve kisle juhe. Letos so bila na tekmovanje povabljena šentjurska društva, so se pa tekmovanja udeležila tudi dva društva izven naših občinskih meja. Sodelujoča društva so bila Planinsko društvo Šentjur, Planinsko društvo Dramlje, Društvo starodobnikov Večno mladi, Društvo Zgornji trg, Združenje plemenskih telic Stoperce iz Občine Majšperk, Konjeniško društvo Šentjur, Društvo Kmetic Mavrica, Govedorejsko Društvo Šentjur in Društvo vinogradnikov Gorica pri Slivnici.

Strogi kriteriji

Imeli so kar težko delo, saj je ocenjevanje potekalo na osnovi kriterijev: urejenost tekmovalcev in delovnega mesta, delovno mesto z vsemi pripomočki, izvirnost recepta, mehanska obdelava hrane, ekonomičnost dela, toplotna obdelava, čas dela, izgled jedi, ustrezno porcioniranje in okus jedi, ki je prinesel največ točk.Tokrat pa so prvič pred ekipe postavili izziv, da so morale pripraviti tudi rime na kuhanje župe in Šentjurjevo. S kuhanjem so začeli ob 8. uri, rezultate pa so razglasili ob 12. uri. Vsaka ekipa je imela svoj recept in kakšnega asa v rokavu, ki pa ga niso hoteli izdati prav do konca. Gustav Ipavec, ki ga že nekaj let upodablja Luka Žerjav, je ob razglasitvi rezultatov podeljeval zahvala vsem sodelujočim, posebno priznanje pa si je zaslužila zmagovalna kisla juha, ki so jo skuhali člani Govedorejskega društva Šentjur. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Šentjurjevo začeli z zmajem in mlajem

Jure Godler

Šentjurska zastava na mlaju visoko zaplapolala

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Darujte: šentjurski govedorejci v pomoč družinama Guzej in Škorjak

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več