14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Kolesarska elita znova odbrzela skozi naše kraje

Šentjur, 14. 6. 2023 – Kolesarska Dirka po Sloveniji je največji kolesarski dogodek pri nas. Za organizacijo tega dogodka skrbi Kolesarski klub Adria Mobil, dirka pa sodi v serijo World Tour, ki je najvišji rang tekmovanja v cestnem kolesarstvu. Dirko neposredno prenaša Eurosport in v petih letih, odkar ta medij prenaša dirko, je ta pridobila na gledanosti, saj si jo je v tem času po ocenah ogledalo okoli 46 milijonov gledalcev. Tudi letos bo kolesarska elita prevozila 5 etap po Sloveniji, skupaj pa bodo kolesarji prevozili kar 833 kilometrov.

Prva etapa se je začela v Celju in nadaljevala v smeri Žalca ter se usmerili proti Velenju, kjer so se kolesarji znova obrnili in preko Dobrne, Zreč in Slovenskih Konjic preko Žičke Kartuzije in Dramelj prikolesarili v Šentjur in zaključili v Rogaški Slatini. Mimo naših krajev so švignili kolesarji okoli 14:20 ure. Na dirki pa je nastopilo 138 kolesarjev iz 27 držav. Med domačimi tekmovalci tako izstopajo imena Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Domen Novak (UAE Team Emirates) in Luka Mezgec (Team Jayco AlUla), zagotovo pa moramo biti pozorni tudi na tekmovalce, kot so Diego Ulissi (UAE Team Emirates, dvakratni zmagovalec dirke) … V Šentjurju pa so organizatorji pripravili tudi enega od letečih ciljev.

Promocija naših krajev

Žal pa se Šentjurčani na dirko tokrat niso toliko pripravljali, kot so se prejšnja leta. Še najbolj velja pohvaliti otroke OŠ Dramlje, ki so na šolskem igrišču pripravili maketo kolesarja z vrtljivimi kolesi. Pripravili so tudi naspis “Dramlje fights for green”. Helikopter Eurosporta je posnel tudi lepšo veduto mesta Šentjur. Karavana kolesarjev je zavila tudi na dvorišče Vulkanizacije Mulej. Štirje ŠUDR-ovci so na Rifniku postavili rifniško zvezdo in vabilo na Keltski dan v septembru ter vneto mahali z zastavami. Naj še omenimo konjenico, ki je v galopu in s slovensko zastavo pospremila kolesarje, ki so mimo Sloma in Ponikve odbiciklirali proti Šmarju pri Jelšah in končali v Rogaški Slatini. Omeniti velja tudi padec španskega kolesarja Alexa Martina na ovinku pri Mušičevem Mersijevem paviljonu na Ponikvi.

Uvodno dejanje slovenske pentlje je v sprintu dobil Nizozemec Dylan Groenewegen, ki je na črti premagal Nemca Phila Bauhausa. Dirka pa bo prečkala naše kraje tudi jutri na 2. etapi Dirke po Sloveniji. Čez Šentjur se bodo peljali nekaj čez 12. uro. (Jure Godler, foto Danijel Berden in Jure Godler)

Sorodne novice

Kolesarski asi tudi letos skozi našo občino

ViP

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Zaradi kolesarske dirke – danes zapore nekaterih cest

Jure Godler

Dirka po Sloveniji tokrat kar čez Zgornji trg

Jure Godler

Kolesarska dirka še zadnjič mimo Šentjurja

Jure Godler

Kolesarska karavana švignila mimo nas

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več