23.1 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Kolesarski asi tudi letos skozi našo občino

Šentjur, 19. april 2023 – Čez dva meseca se znova vrača Dirka po Sloveniji. Kolesarski asi iz Slovenije in tujine bodo pedala znova vrteli v petih etapah, skupno pa zabeležili preko 800 kilometrov. Že tradicionalno bodo smuknili tudi skozi naše kraje.

Letošnja dirka bo že 29. zapovrstjo, od prve izvedbe pa mineva natanko 30 let. V tem času je gostovala že po mnogih krajih širom države, se pa vsako leto vsaj dve etapi zvrstita v naši neposredni bližini. Bo pa tudi letos kolesarje mogoče spremljati v Šentjurju. Prvič že na otvoritveni etapi iz Celja do Rogaške Slatine, 14. junija. Iz knežjega mesta jih bo pot vodila do Šoštanja, preko Dobrne in Slovenskih Konjic v Šentjur, nadalje pa skozi Spodnji vrh pri Stopčah in Ponikvo preko Šmarja pri Jelšah do Rogaške Slatine. Četudi bo prvi del etape bolj lagoden šprinterjem, bo kozjansko in obsoteljsko hribovje na koncu pokazalo nekaj zob: “Kratki in strmi klanci ter tehnično zahtevna trasa v zadnjem delu etape bodo zagotovo poskrbeli za zanimiv uvod v dirko. V prednosti bodo domači kolesarji, ki poznajo traso, pa tudi šprinterji, ki bodo iskali priložnost za osvojitev zelene majice na začetku dirke,” so ob tem zapisali organizatorji dirke.

Nekoliko krajše slave bo šentjurska občina deležna na drugi etapi, ko se bodo kolesarji od Žalca do Ormoža prepeljali le z vstopom v Šentjur iz smeri Štor in se hitro poslovili proti Šmarju pri Jelšah. Na sporedu bo 15. junija.

Velika promocija za občino in državo

Vse bolj pomemeben segment gostiteljstva kolesarske dirke pa je seveda tudi promocija. Odkar tekmovanje v živo prenaša program Eurosport, si kolesarje in lepote Slovenije ogleda preko deset milijonov televizijskih gledalcev, za pet Slovenij torej. Tudi to področje je Šentjur v minulih letih precej dobro izkoristil. Snemalni helikopter je namreč obletel znamenitosti, kot so arheološko najdišče Rifnik, Slivniško jezero, grad Planina, Zgornji trg, s promocijskimi instalacijami pa so se predstavila tudi društva, šole in zavodi.

Letošnja 833,3 kilometrov dolga dirka (seštete vse etape), na kateri bodo premagali tudi 9.134 višinskih kilometrov, bo vodila tudi po zahodnem delu Slovenije. 173,4 kilometra dolga tretja etapa bo vodila od Grosupelj do Ormoža, na četrti etapi bodo kolesarji med Ljubljano in Kobaridom prevozili 165 kilometrov, zadnja, peta etapa pa bo s 142 kilometri najkrajša, vodila jih bo z Vrhnike do Novega mesta. Organizacijski direktor Dirke po Sloveniji Bogdan Fink ob tem napoveduje zanimivo tekmovanje: “Že prvi dan bo zahteven z veliko majhnimi tehničnimi vzponi, ki se jih niti ne vidi na prerezu. Drugi dan se obeta šprint glavnine, a tudi to ni nujno zaradi vzpona na Jeruzalem, nato pa se dirka stopnjuje vse do konca. Tudi zadnji dan, ko je etapa dolga »samo« 142 kilometrov, ne gre za nedeljski sprehod, ampak za dirkanje do konca. Do zadnjega metra. Ob tem pa nikoli ne pozabimo, da mi samo pripravimo poligon, dirko pa naredijo kolesarji.”

Na dirko je po izjavi organizatorjev za zdaj prijavljenih 19 moštev, od tega štiri iz najvišje kategorije World Tour. Med letošnjimi zvezdami bosta zagotovo tudi slovenska kolesarja Luka Mezgec (Team Jayco AlUla) in Domen Novak (UAE Team Emirates).

Sorodne novice

Jubilejna kolesarska dirka vnovič čez Šentjur

ViP

Kolesarska elita znova odbrzela skozi naše kraje

Jure Godler

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Zaradi kolesarske dirke – danes zapore nekaterih cest

Jure Godler

Dirka po Sloveniji tokrat kar čez Zgornji trg

Jure Godler

Kolesarska dirka še zadnjič mimo Šentjurja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več