19.8 C
Šentjur pri Celju
14/07/2024
sentjur.net

Kolesarski maraton: Milan iz Šentjurja v Jirkov

Dole, 25. 6. 2017 – Člani in članice Prostovoljega gasilskega društva Lokarje so že enajstič zapored priredili kolesarski maraton Od gasilskega doma do gasilskega doma. Nekaj čez 60 prijavljenim kolesarjem je podal napotke organizator Janko Pušnik, ter jih opozoril na upoštevanje cestnoprometnih predpisov. Zbrane je pozdravil tudi predsednik PGD Lokarje Jože Županc.

Ob 8:00 uri so se maratonci odpravili na daljšo progo, ki je bila dolga 100 km, pot pa je kolesarje vodila preko Dramelj, Dolge Gore, Ponikve, Slivnice, Loke pri Žusmu, Dobrine, kjer so jih čakale kar precej visoki bregovi preko Prevorja, Planine, Dobja in Kalobje. Sledil pa je spust do Šentjurja in cilja – Gasilskega doma Lokarje.

Na Poti proti bolečini

Skupaj z vodstvom češke občine Jirkov in s pevkami Ženskega komornega zbora Jirkov je v Šentjur v soboto pripotoval tudi mladi športnik Milan Dzuriak. Predstavil je svojo zgodbo – zgodbo nekoč obetavnega športnika, državnega mladinskega prvaka v skoku v višino. Preden se je posvetil atletiki, je bil navdušen nogometaš. Hude bolečine je zamolčal za kar nekaj časa, nato pa je sledila usodna diagnoza – zbolel je za kronično revmatično boleznijo, ki napada predvsem njegovo hrbtenico in velike sklepe.  Športno dejavnost so mu prepovedali, vendar pa se je Milan odločil, da se bo zoperstavil bolezni in bolečinam ter tako pomagal bolj bolnim od sebe. Osemnajstletnik je najprej s kolesom prevozil celotno Češko in preko dobrodelne akcije zbiral sredstva za invalidne otroke Jirkova. Njegove akcije so se dotaknile veliko ljudi, organiziral je dobrodelne teke, zbral sredstva za nakup pripomočkov za mlade invalide, aktiviral someščane, študente, zvezdnike domače estrade in tudi že prejel več nagrad za svojo dejavnost na ravni mesta Jirkov in Republike Češke.

Zadnji dobrodelni tek v parku v Jirkovu je Milan organiziral v petek, 23. junija, kar naslednji dan pa je z očetom in bratom prispel v Šentjur. Štartal je iz Dol, v okviru tradicionalnega kolesarskega maratona ob dnevu državnosti Od gasilskega doma do gasilskega doma v organizaciji PGD Lokarje. Šentjur si je izbral ne le zaradi podpisa listine, ampak tudi, ker želi spoznati deželo, s katero je dolgo imela stik njegova mama, ki je več let pela v Ženskem komornem zboru Jirkov. Milan bo na kolesu prevozil pot iz Šentjurja vse do Jirkova, kamor naj bi po prevoženih 730 km prispel 11. julija. (Jure Godler, Občina Šentjur, foto: Barbara Peklar)

Sorodne novice

Kolesarji vztrajni kljub muhastemu vremenu

Tjaša Ferlež

Kolesarji v drugi etapi švignili mimo Šentjurja

Jure Godler

Kolesarski maraton Lokarje: Za praznik spet na kolo

Tjaša Ferlež

Že 15. kolesarski maraton

Jure Godler

Dirka po Sloveniji tokrat kar čez Zgornji trg

Jure Godler

Kolesarski maraton Lokarje: Kljub dežju na kolo

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več