15.8 C
Šentjur pri Celju
05/04/2020
sentjur.net

#koronaintervju št. 1: Jure Godler, urednik sentjur.net-a

16. marec 2020 – Kot smo pred dnevi zapisali, se nekoliko drugačnih dni, kot jih zaradi virusa COVID-19 doživljamo, na portalu sentjur.net lotevamo svojstveno. Z vami želimo deliti zgodbe, potopise, recepte, doživljanja, skratka vse, kar lahko po svoje turobne dni vsaj malce obarva.

Ena od vsebin, ki ji bomo v naslednjih (predvidoma) štirinajstih dneh zvesti, je #koronaIntervju. V kratkem pogovoru NA DALJAVO bodo občani različnih profilov odgovarjali na zanimiva vprašanja.

Prvega smo pred mikrofon povabili odgovornega urednika portala sentjur.net, Jureta Godlerja. Jure je 46-letni Šentjurčan, po izobrazbi diplomirani ekonomist. Če ne drugače, ste ga kdaj zagotovo videli na kakšni prireditvi, s fotoaparatom v rokah. Je dolgoletni novinar, ki je več let urednikoval Šentjurskim novicam, danes pa portalu sentjur.net. Poleg tega se ukvarja tudi z ozvočevanjem ter grafičnim oblikovanjem. Zase rad pove, da je zagrizen kulturnik, saj da ravno brez kulture ne bi bilo našega naroda. Je predsednik Kulturnega društva A Vista in podpredsednik Zveze kulturnih društev Šentjur, že tretje leto pa je tudi član Sveta za radiodifuzijo v Ljubljani.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Moram priznati, da sem bil kot otrok in mladostnik razmeroma priden. Nisem uganjal nekih norčij. Spomnim se, ko sem bil še golobradi srednješolec Srednje tehnične šole maršala Tita Celje – zdaj Šolski center Celje, smo s sošolci radi v petkih zahajali na nabrežje Savinje – z gajbo piva. Zaradi piva so se nam porodile bolj kot ne čudne ideje in postali smo hudo močni. Tako močni, da smo nek petek s sošolci odnesli siv suzuki marutti po nabrežju Savinje na betonsko ploščad nekaj metrov nižje. Seveda se nam je to zdelo blazno smešno, kar pa verjetno ni bilo nič smešno lastniku vozila. Kako so ga spravili nazaj na cesto, pa ne vem – in se mu za to danes opravičujem.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Odgovor je enostaven – matematika. No, predmet nam je vsem v generaciji povzročal velike težave, saj nas je učila danes že pokojna »Kastela«. Naša redovalnica je bila v stolpcu matematika bolj podobna smrekovem gozdu, kot pa srednješolskim ocenam. Naj na tem mestu povem še zgodbo, kako sem popravljal v četrtem letniku negativne iz treh predhodnih konferenc. Se javim prvič, da bi popravljal prvo konferenco. Pa rešujem na tabli matematične naloge, na koncu pa me nažene v klop, da nič ne znam. Se nasledjo uro javim drugo konferenco. Po tem ko sem poslušal, da še prve nisem popravil, se zgodba izpred table ponovi. Ko na začetku naslednje ure sedim z dvignjeno roko, me je profesorica posadila v prvo klop in mi dala pisat test. Naj še omenim, da je bila to zadnja ura matematike na srednji šoli in pred zaključno konferenco. To, da sem naredil brez popravnega, je bilo presenečenje tudi zame. Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) sem vse izpite matematike naredil v prvem. Še nasvet – nikoli ne obupaj!

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Rad kuham oziroma so me v to prisilile razmere. Vendar vedno s švingelcom, da česa ne pozabim dodati v jed. Verjetno je ena od jedi, ki je navadno ob našem kosilu razmeroma hitro zmanjka, je krompirjeva musaka. RECEPT (KLIK)

Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?

Ponavadi lokacije za dopuste menjam zelo redko – se nekaj let držimo bolj kot ne istih lokacij – zadnjih skoraj dve desetletji izbiramo lokacije, kjer je mir, da ni prevelikega zunanjega ropota, da je plaža čista in da se lahko naspimo. Ko pa sem bil še sveže zaljubljen v mojo bodočo ženo, smo s prijatelji odšli preko študentske agencije Gaudeamuss na Obonjan. Takrat dokaj samoten otok. Spali smo med žuželkami in v zelenih šotorih – večina na otoku nas je bila študentov. Seveda smo ponoči žurali, podnevi tekmovali v športnih tekmovanjih, na katerih smo z ekipo osvojili vsa prva mesta in si nagrade zaboj piva med seboj vedno pošteno razdelili. Tam smo spoznali tudi domačina Kećota in se z njim spoprijateljili. Ta nas je z barko vozil po hrvaških otokih, nam pokazal, kako se brez trnka z golimi rokami lovi ribe. Bilo je nepozabno poletje.

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Zadnje mesece precej časa preživim na vinogradu in gorci na Koretnem. Tam prenavljam skoraj 100 let staro hiško. Veliko dela opravim sam oziroma mi na pomoč priskoči kakšen prijatelj. Trenutno s sinom beliva stene. Doma pa sem nazadnje popravil ženin sesalec, ki je po čudnem naključju v del, kjer se navije priklopna električna vrvica, potegnilo še kljukico za perilo. No, to mi je nekako uspelo dobiti ven.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Meni je noro smešen ameriški voditelj Late Late Night Showa James Corden. Mogoče ga kdo prepozna s Carpool karaok, ko se vozi z avtomobili s slavnimi osebnostmi, se z njimi pogovarja, poje in se zabava. Velikokrat si zvečer ogledam kakšne njegove nastope in vedno me nasmeji. Z njim bi zagotovo lahko kakšno rekla ali zapela.

Koga pa iz naše občine?

Na klepet bi povabil Jožeta Koržeta. Tik pred izbruhom koronavirusa sva ostala zaradi enega mojega prispevka nekako na nedorečenih tleh. Pa bi bilo super, da zadeve razčistiva.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Tole sem moral malo razmisliti. Ne vem zakaj, ampak recimo lahko bi bil Obuti maček iz Shreka. Odličen mečevalec, ko je bilo potrebno odločno nastopiti, in mili pogled, ko je bilo treba raznežiti kakšno srce.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Pred samoizolacijo sem si želel predvsem, da se pošteno naspim te dni, pa mi nemirni duh ali pa nagon po delu pozno v noč ne da miru. Mislim, da se bom lotil razpadlega predalnika v eni sobi doma. Takoj, ko prinesem nazaj orodje iz vinograda. No, pa saj lahko še počaka, če sta že pol leta predalnika razpadla na tleh, jima še nekaj časa ne bo nič bolje ali slabše.

Kateri film ali oddajo si boste zavrteli v teh dneh?

Moj okus za film je zelo »plitek«. Žal, enostavno preveč imam rad hollywoodsko produkcijo in znanstveno fantastiko. Mogoče si znova ogledam vseh devet delov Vojne zvezd (Star Wars).

Lahko z nami delite vaš najljubši vic?

Me je zadnjič žena poslala po polže, ker je želela poskusiti francosko kuhinjo. Se nazaj grede srečam s prijateljem in seveda greva na eno pivo. Iz enega piva je nastalo nekaj rund. Kaj sem zdaj kriv, če je bil takoj večer? Pred domačimi vrati stresem polže iz vrečke na tla ter pozvonim. Žena, jezna na vratih, pa kod zdaj hodiš, že dopoldan sem te v trgovino poslala, kosilo je že mimo … Jaz pa polžem – no, pojdite polžki naprej, kaj se spet obirate …

Sorodne novice

Naše osnovne šole se prilagajajo pouku na daljavo

Jure Godler

#koronaintervju št. 20: Davor Pušnik, muzikant in radijski voditelj

ViP

#koronaintervju št. 19 – Aleš Guzej, predsednik GZŠ

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 18: Klara Hrovatič, rokometašica

ViP

#koronaintervju št. 17 – Miha Kundih, zastopnik za ruski trg

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 16 – Mateja Bobek, umetnica

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več