18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

#koronaintervju št. 5: Vlado Artnak, učitelj športa

20. marec 2020 – Šport je ena tistih aktivnosti, ki nas lahko bodri v času karantene. O tem, kakšno športno aktivnost izbrati in še o marsičem, smo se pogovarjali z Vladom Artnakom, športnim učiteljem z OŠ Franja Malgaja.

Na kratko se predstavite.
Vlado ali uradno Vladimir Artnak sem kot verjetno zanimivo za mlajše generacije rojen doma – v Javorju v Gorici pri Slivnici, kjer živim še danes. Rojen sem leta 1965, takole znanci med sabo si govorimo, da smo “zlati letnik”… no, pa to verjetno počno tudi drugi. Aktiven sem kar, pred leti sem bil še bolj, ko sem v nekem trenutku bil poleg službe (ki jo mimogrede nisem in je ne jemljem ravno pasivno) bil predsednik kar treh subjektov v občini, katerim sem v specifičnih situacijah želel dati kar največ. Bil sem predsednik KS Slivnica pri Celju, ko ni bilo ravno lahko prevzeti vajeti od “krajevne legende” Martina Cmoka, predsednik Športne zveze Šentjur, ki so si jo v tem času pred stroko in športnimi delavci tako zelo želeli podrediti politično motivirani različnih barv, pa predsednik Atletskega kluba Šentjur v času, ko ni bilo niti denarja niti oseb, ki bi bile pripravljene delati v dobro na obrobje postavljeno atletiko v naši občini. Ja, bilo je zelo pestro, pa mi danes ni žal za ničemer iz tega časa, sem pravzaprav zelo ponosen na narejeno, tudi na vsebino simbolnega odstopa na eni izmed funkcij tik pred končanjem mandata.
Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?
Hja, po naravi menim, da sem lepo vzgojena, umirjena in realna osebnost. Takšen sem bil tudi kot “pubertetnik”. Pa če že kaj … sem res v četrtem razredu z dvema sošolcema v začetku pomladi na poti iz šole (več kot 5 km peš) poskusil moj odriv s skokom preko potoka v Gorici. Seveda sem padel do prsi v vodo, kar ne bi bil problem, če le-ta ne bi bila precej narasla po neurju, jaz pa neplavalec. Groza, kaj bi se lahko zgodilo.
Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?
Najrajši sem imel matematiko (v 8. razredu na primer 13 ocen, samih petic) in fiziko, mi pa žal ni šel tuji jezik. Je bilo podobno tudi v srednji. Kompromis je bil ob mojem navdušenju in aktivnemu športniku – študij športa.
Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?
Še največ sem kuhal v času študija v študentu skupaj s cimrom, danes pa bolj rad kaj spečem na žaru, čeprav sam zadnja leta ne jem mesa (pa ne po svoji odločitvi).
Kateri dopust vam je ostal v najlepšem spominu? Kaj ste tam doživeli?
Večino dopustov sem vendarle preživel v okviru udeležb na različnih pripravah športnikov, seveda pa tisti s svojo družino pomenijo največ. Nismo pa ravno “adrenalinci”. Mi je pa uspelo moje spraviti zadnja leta tudi na taborenje, kar je vedno svojevrstno doživetje. Zadnje poletje tudi s pravim neurjem (beri vetrom) ponoči, ki nam je tudi ob naši nespretnosti slabo zatesnjenih zadrg ob našem nočnem bežanju prineslo kar nekaj kilogramov drobne zemlje, prahu in drevesnih igel v vse pore notranjosti šotora. To smo bili ob vrnitvi po neurju šokirani! Še doma smo vsaj nekaj dni “odpravljali posledice”.
Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?
Marsičesa se lotim sam, trenutno sem bolj kot v popravilu v izdelavi visoke tople grede … lani za ženo, potem sem se usmilil mame, letos pa še svakinje.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Zagotovo kakšnega uspešnega športnika.

Koga pa iz naše občine?

Oh … glede na to, da se “vsi poznamo”, že koga, zagotovo pa koga tudi ne bi.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, v kateri bi in kateri lik bi bili?

Odgovor: V pravljice nisem ravno veliko verjel, kar pa ne pomeni, da niso všečne oziroma potrebne. Predvsem za otroke, ker pa to več nisem, tudi nimam lika, ki bi si ga želel zase.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Časa bo – je verjeto res malo več, a me priprava na delo na daljavo z učenci in tudi s športniki, ki jih treniram, precej zaposluje. Je pa spomladi kar nekaj dela na kmetiji mojih staršev, trenutno končujemo s spravitvijo drv za naslednjo zimo.

Kateri film ali oddajo si boste zavrteli v teh dneh?

Zvečer imamo na pobudo in željo mojih treh najstnikov “filmske večere”, seveda po njihovem izboru, sva z ženo kar presenečena, kaj vse bi gledali.

Lahko z nami delite vaš najljubši vic?

Vice si res slabo zapomnim, mi pa pade na misel v okviru današnje situacije naslednji: vsi na svetu se odločijo za 40-dnevni “post” od alkohola – posledica po končanem obdobju kar 100 % okužba vseh z virusom zadnjih dni.

Ste športni učitelj. Kako poteka pouk športne vzgoje na daljavo?

Pouk na daljavo je v glavnem nova izkušnja za vse, ki pa je prinesla tudi kup novih, predvsem sistemskih težav. Sam sem sicer že pred leti imel aktivno spletno učilnico, ki pa takrat ni imela ravno veliko smisla, saj je povzročila, da so bili otroci še več pred računalniki. No, danes je ravno obratno (ostanimo doma) zaradi tega neželenega virusa, šport pa je po svoji naravi predvsem gibanje. Tu pa se pojavi težava, saj večini mladim po moje ni ravno v spodbudo iti ven sam, brez družbe. In še to na šport kot del pouka na daljavo. Pa še uresničevanje učnega načrta predvideva vse kaj več … tudi ob ustreznih rekvizitih, orodjih in v vadbenih prostorih. To pa je seveda za večino otrok nedosegljivo, zlasti v teh dneh, ne zaradi številnih omejitev. Tako smo zopet pred dilemo ali “težiti” s teorijo, ki seveda ni nič slabega in je potrebna tudi pri otrocih v pripravi za (športno) življenje. A šele, ko je zraven tudi dovolj gibanja. Pa smo spet na začetku. Še sreča, da se v moji službi ni “na vrat na nos” zahtevalo s čim vse moramo TAKOJ “bombardirati” otroke doma. Smo torej v izdelavi gradiv tudi na področju pouka športa, ki ga bomo po predvidevanjih od ponedeljka naprej ponudili v večini preko za to narejene šolske spletne podstrani.

Katere športe v teh dneh priporočate? Skupinski verjetno odpadejo?

ZUNAJ, starši bodite vzor, otroci potrebujejo družbo – pojdite s svojimi otroki (zmerno 2-3 x na teden), pa še vam bo koristilo. Hoja, tek, kolo, … različne oblike pridobivanja gibljivosti, moči, … pa tudi kaj “fizično” zunaj narediti doma otrokom “ne bo škodovalo”. Pa še kaj bi se našlo – a vendarle vse v okviru veljavnih priporočil samozaščite. Ko pa tole mine, ne pozabite, kako je, ko ne smeš “športati”, kar bi in kolikor bi želel, ko tega ne smeš početi s prijatelji. To boste znali ceniti in predvsem najti motiv, ko boste vse to lahko – a se vam “ne bo dalo”.

Hvala!

Sorodne novice

Slepota ni ovira za velike načrte v športu za Jano Führer

Jure Godler

Ne samo 40 dni, brez alkohola že več kot 40 let!

Jure Godler

ZD Šentjur napako pri cepljenju že razrešil

ViP

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

Tudi v Šentjurju in Dobju so se začeli Dnevi cepljenja

ViP

Dobje med najmanj precepljenimi občinami

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več