27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Kulturni dom tudi v Dramljah

Dramlje, 5. 1. 2015 – Leto 2014 je bilo za Kulturno društvo Dramlje prava prelomnica. Poleg visokih jubilejev, štiridesetletnice moškega in tridesetletnice ženskega pevskega zbora so dobili tudi nov prostor za vaje, ki ne bo namenjen le temu. V spodnji etaži je večja prireditvena dvorana v velikosti 70 kvadratnih metrov, v mansardi pa so urejene sobe, ki bodo služile vajam po sekcijah. Spodnja večja dvorana bo namenjena tudi raznim manjšim prireditvam, potopisnim predavanjem in podobno. Poleg tega pa bo prostor za prireditve namenjen tudi ostalim društvom iz kraja. V društvu želijo v prihodnosti razširiti svoj spekter dejavnosti z ustvarjanjem sekcij, kar jim bo s to novo pridobitvijo tudi omogočeno.

Objekt je trenutno skoraj končan. Manjka mu le še notranja oprema in urejena okolica. V prvi vrsti bo služil delovanju kulturnega društva. »Do sedaj društvo za delovanje ni imelo svojih prostorov. Večinoma smo se vsako leto selili. Marsikje smo za uporabo morali plačati. Ideja, da bi imeli svoj prostor, je bila vselej prisotna in živa, saj je bilo v dosedanjih prostorih izjemno težko delati,« je z žarom v očeh povedal Jože Lavbič, predsednik kulturnega društva Dramlje. Z občino so se dogovorili, da bi stari kulturni dom prevzeli v upravljanje. Po ugotovitvi, da bi obnova objekta stala približno toliko kot gradnja novega, so se odločili za slednjo. »Kmalu smo začeli iskati ponudbe za izvedbo projektov, kako bi prišli do lepega prostora, ki bi bil kraju v ugled,« in to jim je tudi uspelo. Stari gasilski dom je bil namreč zelo dotrajan in energetsko neučinkovit, poleg tega pa vseeno ne bi imeli novega objekta po lastnih željah.

Varčevali s svojimi rokami

Finančno gradnja takšnega objekta nikakor ni mali zalogaj. Prvotna ocena investicije je znašala okrog 240.000 evrov, vendar so stroške z lastnim delom uspeli zmanjšati na okrog 90.000 evrov. Ker bo objekt javen, so morali pri gradnji upoštevati množico predpisov in določil, kar je znatno povečalo ceno celotnega projekta. »Zahvaljujemo se občini in krajevni skupnosti, ki sta nam finančno že zelo pomagali, malo nam pa še bosta. Z njuno pomočjo smo uspeli objekt spraviti pod streho

Ogromno delovnih ur so opravili sami, veliko pa so jim z donacijami pomagali tudi obrtniki in krajani. »Tudi nekateri krajani, ki niso člani društva, so priskočili na pomoč. Ko smo zidali, je bilo vzdušje enkratno. Takšnega vzdušja prej nismo opazili, sedaj pa se je vrnilo. Lahko rečem, da smo kraj ponovno povezali.« Zahvaljujejo se vsem, ki so jim že pomagali in ki jim bodo pomagali v prihodnje.

Pri zaključevanju povsem novega modernega objekta kulturno društvo čaka še precej dela. Najprej se bodo lotili notranjosti, kjer morajo urediti še spuščene strope in prezračevanje, sanitarije ter prepleskati stene. Poleg tega morajo kupiti še keramiko ter urediti zunanje okolice objekta. Da jih pozimi ne bo zeblo, morajo kupiti in priklopiti še toplotno črpalko, ki bo objekt ogrevala preko talnega gretja. Tudi pri bodočih delih bodo precej privarčevali z lastnim delom. (Zoran Borovšak)

 

Sorodne novice

Prejeli smo: Drameljčani si želijo pločnik

Jure Godler

Na Starih Slemenih pripravili razstavo o XIV. diviziji

Jure Godler

Spomnili so se preminulih borcev

Tjaša Ferlež

V Vodulah odstranili komunalno blato

ViP

Na Vodulah policisti iščejo uničevalca okolja

Jure Godler

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več