29.6 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Marija Artiček: Ko spregovori čopič

Rogaška Slatina, 10.10.2015 – Likovna kolonija v Rogaški Slatini je kulturni projekt, ki ga je tretje leto organizirala Komisija za kulturo ZDUS v sodelovanju s Hotelom Delfin Izola, Vila Ana, ter podporo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Kolonija je potekala tri dni v Vili Ana v Rogaški Slatini. Med 27 slikarji je bila tudi članica DU Gorica pri Slivnici, mag. Marija Artiček, upokojena prof. likovne umetnosti, likovna pedagoginja in knjižničarka na domači osnovni šoli.

Po upokojitvi se ji je svet spremenil, a ni obupala. Svojo pot je nadaljevala s čopičem in peresom. Tako so nastala likovna dela, katere je razstavljala v domačem kraju in Hotelu Delfin Izola, v Knjižnici Šentjur, Žalcu in Ljubljani. Njen motiv je cvetje. »Kako se vam naj predstavim? Najbolje z mojo pesmijo, ki opisuje mene. “Sledi čopiča”; slikam, kot se počutim, če sem polna naboja energije, uporabim rumene, rdeče, oranžne, če sem žalostna, me vleče v vijoličaste, če potrebujem mir, se obračam k zelenim in modrim barvam. Moj rokopis s čopičem pove, kdo sem, pove, ali sem srečna ali ne, moje barvne ploskve o meni povedo vse, enkrat sem nežna, drugič polna energije, spet tretjič iščem mir pred tegobami življenja. Postoj popotnik pred sliko, ne išči samo zunanje podobe, poišči tisto globino, ki jo nosiš s seboj. Vsaka slika ti nekaj sporoča, le postati moraš ob njej in jo prebrati,« to sem jaz, mi zaupa Marija.  To je del pesmi, s katero je nastopila na razstavi.

Pripravlja samostojno knjigo, v kateri bo pesniška zbirka z lastnimi ilustracijami. V pesniškem delu deluje v Literarnem zborniku Šentjur in Rogaška Slatina. Z možem Ivanom živi v bloku v Slivnici, a to samo pozimi. Kajti zelo rada ima naravo in svojo njivo v Zlatečah pod Sveto Rozalijo v Šentjurju. Med obdelovanjem svoje njivice opazuje naravo, sončne zahode in uživa med vsemi bitji, ki še tam živijo. Ponosno pove, da ima vsestranskega sina kitarista, ki igra pri Alji, Lačnem Francu in Društvu mrtvih pesnikov. V Rogaški Slatini je spoznala veliko novih prijateljev, ki so si med bivanjem v Rogaški Slatini ogledali Kozmetiko Afrodito.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Rogaška Slatina z vodjo Leonido Došler, že tretje leto pomaga pri organizaciji otvoritve likovne razstave. Letos so v programu nastopili: Moški pevski zbor Rogaška Slatine pod vodstvom zborovodkinje Metke Lorger, Zvonko Podkoritnik na havajski kitari ter slikarka in pesnica Marija Artiček. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević, Anton Vodušek)

Sorodne novice

Likovna kolonija na POŠ Blagovna

Jure Godler

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

O sopotnikih in osatih

ViP

Jutranje impresije in slikarske linije v Šmarju

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več