13.2 C
Šentjur pri Celju
16/04/2024
sentjur.net

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Šentjur, 10. 3. 2022 – V Knjižnici Šentjur je konec prejšnjega tedna razstavljala mag. Marija Artiček – Marijana, profesorica likovne umetnosti in knjižničarka iz Gorice pri Slivnici. Uvodoma je na literarnem-likovnem večeru zbrane pozdravila direktorica knjižnice Tatjana Oset. “Zelo sem vesela, da je za nami težek čas Covid-19 – čas, ki nas je postavil v karanteno in izolacijo,” je povedala direktorica. Ta čas pa so vsi doživljali drugače, na plano so prišle različne stiske, od osamljenosti, depresije, strahu itd … Nekateri – med njimi je bila tudi osrednja gostja večera – pa so ta čas porabili za pisanje ali risanje teh občutkov.

Likovna in literarna dela

V času korone so pod peresom Marije Artiček nastala likovna dela s tematiko: Pogrešam jih! Poleg slik akrilu pa je v času krone napisala tudi knjigi z naslovom Med življenjem in korono in druga Čas korone. Poleg teh dveh knjig pa je izdala tudi antologijo pesmi Ura beži. S temi tremi knjigami je izpopolnila svojo zbirko doslej izdanih knjig, ki jih je skupaj že osem in sodijo v zbirko Osat Art. V tej zbirki lahko sedaj najdemo sedem knjig s poezijo in eno z leposlovnim gradivom – črtice. Artičkova pa je že razstavljala na 17 samostojnih in 34 skupinskih razstavah, tudi v tujini.

Z avtorico se je na literarnem večeru pogovarjala Lučka Palir. Spregovorile sta predsem o času nastajanja knjig, ki smo ga danes, čeprav je minilo že (šele) dve leti precej potisnili v kotiček spomina, ki je namenjen čimprejšnji pozabi. Zato so dela Marije Artiček predvsem tudi opomnik časa, ki smo ga doživeli. V osebnoizpovednih delih je odkito spregovorila o času osame, pretiranega razkuževanja rok, nošenju mask, odtujitvi, pogrešanju stikov z ljudmi in o drugih občutjih, ki jih je avtorica takrat doživljala. Za kulturno popestritev dogodka v knjižnici je poskrbel tudi avtoričin sorodnik Ivan Zupanc, ki je igral na citre. Razstava Marije Artiček pa je postavljena na ogled v šentjurski knjižnici. (Jure Godler)  

Sorodne novice

Skomarska hiša gostila šentjursko literatinjo

Jure Godler

Šarmantni Lipicanec predstavil svoje Volkove

Jure Godler

Ksenija Benedetti: “Obdržala sem spodnje perilo, ampak sem veliko povedala”

Jure Godler

Predstavila svoj drugi roman

Jure Godler

Literarni večer z Mimi Podkrižnik Tukarič

Jure Godler

Poletna noč privabila množico ljubiteljev glasbe

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več