32.1 C
Šentjur pri Celju
30/06/2022
sentjur.net

Martin na star način

V nedeljo, 11. novembra, je bilo veselo na Sveti Heleni v Javorju. Že petič zapovrstjo so obiskovalci rekordno zasedli ta vrh nad Slivnico in si ogledali že peto etnološko prireditev z nazivom Po Sveti Heleni, Martin na star način, ki ga je organiziralo Društvo Sveta Helena. Začelo se je z Martinovim pohodom na Sv. Heleno po vinsko turističnih cestah iz treh smeri, in sicer iz Javorja, Bukovja in Grobelc. Okoli desete zjutraj so igrali vaški godci in nastopile voklane skupine, vse do maše v tamkajšnji cerkvi. Sledil je blagoslov vina župnika Marka Šramla, prireditev pa se je nadaljevala z ogledom strega orodja in pripomočkov ter popoldanskega odprtja vrat “gorc” na Sveti Heleni.

V spominu na Lojzeta Slaka

Organizator je bil and udeležbo več kot zadovoljen, saj se je po oceni zbralo okoli 1500 ljudi. Popoldan so posvetili tudi spominu na Lojzeta Slaka, ki je zelo rad pogosto zahajal na Sveto Heleno, od koder je bila doma njegova žena Ivanka. Tudi od tu je navedeni glasbenik od prelepega vinorodnega okolja in ljudi črpal motiv za mnoge kasnejše ponarodele uspešnice. Zato so na prireditvi z daljšim programom nastopili tudi Fantje s Praprotna. Na prireditvi je bila izbrana nova že peta Vinska kraljica Sv. Helene, ki je tokrat postala Petra Drač iz Javorja.
V skopu prireditve je bilo tudi srečanje krajev iz Slovenije, ki nosijo ime Javorje, ki je prav tako odlično uspelo. Nekateri so bili prisotni z manjšimi delegacijami, drugi pa so dopotovali kar z avtobusom.

Pomembni obiskovalci

Prireditev so obiskali tudi župan obline Šentjur mag. Marko Diaci, Predsednik turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek Peter Misja, Poslanec v DZ RS mag. Štefan Tisel, svetnik  Jože Korže, predsednik KS Slivnica pri Celju Vladimir Artnak ter mestni viničar Šentjurja Jurij Malovrh.

Foto: Vid Aužner

Sorodne novice

Novo vinsko kraljico okronali v mehurčku

ViP

Mesec žensk na čelo društva Sveta Helena prinesel predsednico

ViP

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

Jure Godler

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Deseto martinovanje

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več