28/01/2021
sentjur.net

Mi Ha Iš otvoril novo sezono abonmaja Gustav

 Gledališki navdušenci vsako jesen pridejo na svoj račun, saj svoja vrata na široko odpre gledališko-glasbeni abonma Gustav v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Šentjur. Ta že 17. leto zapored skrbi, da v Šentjurju gostujejo kakovostne, aktualne in raznovrstne predstave tako slovenskih profesionalnih gledališč kot ostalih produkcijskih hiš, institucij ali posameznih ustvarjalcev.

Minulo soboto so se abonenti prvič v letošnji sezoni odpravili v Ipavčev kulturni center Šentjur in si ogledali predstavo Mi Ha Iš – kdo si človek, v kateri nastopajo prepoznavna in uveljavljena imena slovenske gledališke in glasbene scene – Polona Vetrih, Saša Tabakovič, Boštjan Gombač, Janez Dovč, Vasilij Centrih in Goran Krmac. Predstava temelji na judovski kulturi in tradiciji oziroma na psalmu Mi Ha Iš iz 11. stoletja, ki ga je veliki rabin na pot pospremil z besedami: »Naj ga najde tisti, ki mu žalost razjeda srce. Naj ga pesem potolaži in vlije novo upanje, kajti časi so hudi …« Mi Ha Iš tudi danes išče človeka, tistega, ki mu je upanje odvzeto, išče psalm, ki govori o prijateljstvu in medsebojnem zaupanju, kajti tudi danes so hudi časi …

Vetrihova in Tabakovič sta z dobršno mero igralske prezence v govorjeni in peti besedi (tudi v hebrejščini, kar je predstavi še posebej dalo močno noto) predstavila nekaj najlepših judovskih običajev in anekdot, ki so jih v ozadju z lepoto klezmerskih in sefardskih pesmi pospremili klarinet, harmonika (oz. klavir) violina in tuba.

Abonma Gustav se bo z ogledom muzikala Trač v Ljubljani nadaljeval 9. decembra. V letu 2018 pa bodo v Šentjurju gostovali še komediji Žalujoča družina (Prešernovo gledališče Kranj in SLG Celje; 13. januarja) in (Totalno) katastrofalna večerja (Gledališče Koper; 12. marca) ter koncertno-gledališka predstava Frpruh (10. maja) o hudomušnih zgodbah zasavskih knapov v izvedbi legendarne glasbene skupine Orlek in igralca Matjaža Javšnika.

Organizator abonmaja je tudi letos zadovoljen s številom prodanih abonmajskih vstopnic, saj je abonma skoraj popolnoma zaseden. Nekaj vstopnic bo pri vsaki predstavi vseeno na voljo, zato vabljeni vsi tisti, ki se niso odločili za nakup abonmaja, da se jim pridružijo na posameznih predstavah.

Sorodne novice

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Prešeren, rock in Toš

Jure Godler

Nastija Močnik: Nisem si več gnala k srcu, da na dogodek ni bilo sto novih poslušalcev

ViP

S filmskimi popevkami pričarali romantiko

Jure Godler

RamnaJazz 2018: še večji, še boljši!

ViP

Večer ljudske pesmi pod Ipavčevo lipo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več