6.7 C
Šentjur pri Celju
24/04/2024
sentjur.net

Miha Oman: »Narediti ŠKMŠ najboljši študentski klub v Sloveniji.«

Študentski klub mladih Šentjur je v soboto, 14. novembra 2020, izglasoval novo vodstveno garnituro kluba. Volitve so tokrat, zaradi stanja s korona virusom, prvič potekale preko videokonferenčnega klica, udeležilo pa se jih je 16 študentov šentjurskega območja.

»Mislim, da se še ne zavedam tega,« so bile prve besede novo izvoljenega predsednika Študentskega kluba mladih Šentjur Mihe Omana, ki bo klub kot svetnik zastopal še v Svetu ŠOLS in v Svetu Zveze ŠKIS. Študentje občine Šentjur so v Upravni odbor izglasovali Tilna Debeljaka, Davida Kavko, Roberta Kladnika in Miho Omana. Disciplinsko komisijo bodo v prihajajočem mandatu zastopali Sara Golčman, Žiga Herič in Filip Kovačič, nadzorno komisijo pa Urh Drobinc, Filip Eisenkoler in Alja Leskošek.

»Najboljši študentski klub«

Miha Oman je v klubu sodeloval kot aktivist eno leto, pri tem pa pokazal vnemo in voljo do znanja – lastnosti, ki aktivista naredijo predsednika kluba. »V preteklem letu sem veliko pomagal Robertu pri vodenju kluba in odločanju, ampak še zmeraj je on imel zadnjo besedo. Mislim, da bo pravi občutek prišel, ko bom moral storiti prve odločitve. Takrat se bom zavedal, da sem prevzel odgovorno funkcijo Študentskega kluba mladih Šentjur,« je takoj po volitvah povedal Miha.

Zdaj je njegova vizija, da poveže čim več študentov iz občine Šentjur ter skupaj z ekipo organizira mladim zanimive dogodke. Malce za šalo in malce zares pa kot del vizije doda še: »Narediti ŠKMŠ najboljši študentski klub v Sloveniji.« Da je Miha prava izbira za predsednika, pove tudi aktivistka Alja Leskošek: »Miha bo prinesel sveže ideje, je vesten, pošten, odgovoren in si je uspel pridobiti veliko izkušenj na področju delovanja študentskega kluba.«

V ŠKMŠ-ju, pri nas doma

»V teh treh letih bi lahko na mojo osebno izkaznico napisali C. Miloša Zidanška 28, da me doma ne bi preveč iskali,« je povedal Robert Kladnik, ki je z volitvami zaključil svoje 3-letno predsednikovanje in nadaljeval: »tako kot pri vas doma, je tudi pri nas “doma” bilo ogromno enega smeha, zabave, joka, kreganja in vseh ostalih občutkov, ki spadajo v dom. Nepozabna leta, ki si jih bom zapomnil za vse življenje.«

V obdobju zadnjih treh let je Študentski klub mladih Šentjur doživel kar nekaj sprememb. Poleg prenove prostorov je med mlade zakoreninil zdaj že tradicionalni Šentech, sodeloval pri organizaciji kulturnih dogodkov na prostem ter svoje prostore ponovno naredil prostore za druženje mladih. Skozi vsa ta leta, pravi Robert, da je pridobil mnogo izkušenj: »Marsikaj je bilo, kot na primer inšpekcijski pregled v največji gneči na največjem dogodku kluba, spraviti motivacijo aktivistov “iz 0 na 100” v nekaj minutah, ko je ta ključnega pomena, zdržati in prebedeti 30 ur in ostati zbran, ter voditi skupino, do konca dogodka … Spopadal sem se z ogromno izzivi, katerih rezultat je znanje, ki pa mi sedaj pride prav v življenju vsak dan.« Robert ostaja v klubu in se veseli organiziranja dogodkov kot aktivist, ko te ne obvezuje še mnogo drugih nalog, ter Miho v predsednikovanje pospremlja z besedami: »Miha, ne jemlji si preveč k srcu!«

Korona virus zagodel tudi njim

V letu 2020 bi moral ŠKMŠ praznovati že 20. obletnico največjega dogodka Šentrock, vendar je korona virus zagodel tudi klubom. Omejile so se zabave, prepovedala so se druženja in tako je, kjub že rezerviranim glasbenikom in veliko vloženega truda, Šentrock padel v vodo. Bo pa korona situacija izziv tudi v prihodnje. »Zdi se mi, da moramo pripraviti za klub korona načrt in razmisliti, kako nekatere dogodke izvesti preko spleta,« je povedal Miha in dodal: »Prav tako se bojim, da bomo morali v prihodnjem letu ponovno prestaviti 20. obletnico našega največjega dogodka.« V ŠKMŠ-ju se zavedajo, da bo prihajajoče leto še polno presenečenj in da njih, kot tudi druge klube, čaka kar nekaj iznajdljivosti in prilagajanja. Vseeno ostajajo pozitivni in si želijo, da se situacija čimprej uredi in vrne nazaj v normalne tire.

Delo in zabava, zabava in delo

Kot velik izziv Miha vidi tudi razširitev ekipe aktivistov. »Dobil sem občutek, da mladi danes nočejo, ali ne želijo sprejeti nekaterih izzivov oziroma se ne zavedajo, kakšne izkušnje in reference lahko pridobiš pri delovanju v študentskem klubu,« pove novi predsednik in se spominja, kako je sam postal del ŠKMŠ-ja: »Sam sem se študentskemu klubu priključil po čistem naključju. V Mariboru sem spoznal Jerneja Peklarja, takratnega predsednika študentskega kluba v Hrastniku, ki mi je na kratko predstavil delovanje študentskih klubov in sam pri sebi sem si rekel, da hočem zraven. V ŠKMŠ-ju so me sprejeli odprtih rok. Od prvega dne do danes sem se naučil stvari, za katere ne bi nikoli pomisli, da jih bom znal.« Delovanje študentskega kluba zahteva nekaj dela in energije, ampak prav tako veliko časa posvetijo pogovarjanju, igranju družabnih iger in na splošno brezskrbnemu posedanju v svojih prostorih ob dobri družbi.

In zakaj bi se nekdo pridružil ekipi aktivistov študentskega kluba, odgovori Alja: »spoznaš nove ljudi, sodeluješ pri raznih projektih in ustvariš tudi kakšen svoj projekt s področja, ki zanima tebe, greš iz svoje cone udobja ter se naučiš sodelovanja, komuniciranja in vzajemnosti.« Oman pravi, da se vsakdo lahko najde v takšnem klubu, če pa še ne ve, kaj točno bi počel, pa je klub odlična priložnost, da to ugotovi. Prav tako lepo vabi vse mlade študente iz občine Šentjur in Dobje, da se jim pridružijo.

Sodelovanje je ključ do uspeha

»Naše sodelovanje z občino se mi zdi zelo dobro. Občina nam je vsa leta veliko pripomogla pri delovanju kluba,« je jasen Miha Oman. Pravi, da se ŠKMŠ vedno lahko zanese na občino in prosi za pomoč. »Od kar vem, z občine še nismo dobili slabega odgovora za kar bi se jim rad zahvalil in upam, da bomo tako sodelovali še naprej.« ŠKMŠ pa sodeluje tudi z drugimi organizacijami. Skupaj s knjižnico Šentjur so v preteklih letih izvedli veliko kulturnih dogodkov tako na prostem kot v veliki dvorani Ipavčevega kulturnega centra. Povezali so se tudi z Epik teatrom in drugimi šentjurskimi društvi ter si želijo, da bi se to sodelovanje še okrepilo.

Imajo pa tudi nekaj slabih izkušenj, pove Miha: »Glavni problem nastaja pri sodelovanju z gasilskimi društvi predvsem glede izposoje klopi, ki jih potrebujemo za dogodke.« Zato so morali najti druge rešitve: »V preteklih letih bi morali za izposojo klopi plačati društvu, a smo si klopi raje izposodili iz društev, ki sicer niso v naši občini, ampak so nam pomoč ponudili brezplačno.«

S polno paro naprej

Čeprav trenutne razmere klubu niso ravno po godu, je v ŠKMŠ-ju en kup pozitive. »Rada bi videla, da bi bil klub poln novih članov, da bi bili vsi aktivisti polni navdiha, novih idej in projektov ter da bi klub še vnaprej povezoval mlade študente,« pove Leskoškova. Bivši predsednik pa jo lepo dopolni: »Za klub si želim, da bo še naprej ustvarjal nepozabne zgodbe članov, aktivistov, predsednikov in obiskovalcev. In da me bo še naprej sprejel v svoj prostor P2, ko se bom ustavil v športnem parku Šentjur. Rad bi povedal še to, da se iskreno zahvaljujem vsem, ki so mi v teh treh letih stali ob strani ter mi pomagali pri realizaciji vsega, kar smo dosegli. Hvala!« (Monika Oset, ŠKMŠ)

Sorodne novice

Zvezdina svojo oddajo z gosti posnela v IKC

Jure Godler

Miklavž prinesel novega predsednika KS Prevorje

Jure Godler

Šentrock z brezgotovinskim plačevanjem in vračljivimi kozarci

Jure Godler

Koncertirali v copatih

ViP

ŠKMŠ: Če kdaj, je zdaj čas, da si pomagamo

Jure Godler

Turnir v odbojki: Vroča tekma, a zaledenela stopala

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več