17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Šentrock z brezgotovinskim plačevanjem in vračljivimi kozarci

Miha Oman je bivši predsednik Študentskega kluba mladih Šentjur (ŠKMŠ). Je vodja organizacijskega odbora za pripravo največje zabave za mlade – Šentrocka, ki bo 23. aprila. Šentrock letos praznuje že 20. obletnico. Ta prireditev ni bila vedno pod okriljem ŠKMŠ, vendar ga člani redno ohranjajo »pri življenju«. Tudi letos bo parkirišče za občino prizorišče najboljšega in največjega večera dobre rock glasbe, družbe, pijače in zabave na sploh na Šentjurjevem.

Lansko leto je bilo leto prepovedi in omejitev zaradi epidemije koronavirusa. Kaj ste v tem času počeli v ŠKMŠ?

V lanskem letu smo kljub omejitvam naredili 12 projektov. Sicer so bili to manjši dogodki in interna druženja. Smo pa bili aktivni na humanitarnem področju, sociale in izobraževanja. Dogodke smo večinonoma izvajali preko spleta. Tako kot vsem je tudi nam manjkalo druženja in smo se občasno dobivali ob igranju družabnih iger ali kart.

Ste že takrat razmišljali tudi o Šentrocku?

Z glavno skupino, Dubiozo kolektiv, smo podpisali pogodbo že maja 2021 za nastop na letošnjem Šentrocku 2022. Pogovori z njimi so stekli že kakšno leto prej. Pred dejanskim podpisom je bilo potrebno uskladiti številne stvari – tudi varovalke glede koronskih ukrepov in odpovedi koncerta. Saj bi nam brez tega lahko ostali ogromni finančni stroški. Vseskozi pa je bil le prisoten določen strah, če gremo v tak velik koncert. Ujeli smo zadnji vlak, preden je bila skupina razprodana po Sloveniji. Dubioza kolektiv praviloma na leto gostuje v Sloveniji le dvakrat.

Verjetno ste šli v podpis pogodbe s precejšnjim rizikom, saj se ni vedelo, kako bo z ukrepi in omejitvami čez eno leto?

Res je. K sreči smo si izborili v pogodbi dobro odpovedno klavzulo in s tem smo se zavarovali tudi pred izgubo njihovega honorarja. V primeru odpovedi bi imeli tudi možnost za prestavitev koncerta na leto 2024. Zato smo se odločili in tudi podpisali to pogodbo. Spominjam se, ko sva pred Šentrockom 2020, ko se je začela korona, na kavi sedela z Robertom Kladnikom in se pogovarjala o tem, kako se je začelo vse zapirati. Sam sem upal, da se bo po nekaj tednih vrnilo vse v normalo in bomo izpeljali tudi ta dogodek, Robert pa je po drugi strani bil precej bolj skeptičen. Potem smo bili zaprti za dve leti. Prav odleglo mi je letošnjega februarja, ko se je začelo nazaj odpirati življenje. Smo se tudi pozanimali na Ministrvu za notranje zadeve, pa so tudi tam potrdili postopno končanje ukrepov.

Tudi volitve v državni zbor so k temu verjetno veliko pripomogle?

Ja, to je bil velik plus. Je bilo moč pričakovati, da se ukrepi ne bodo nekaj tednov pred volitvami zaostrovali, kvečjemu obratno.

Povabili ste Dubiozo kolektiv. Kaj nam lahko poveš o njih? Od kod prihajajo?

Skupina je sestavljena iz glasbenikov s celotnega ozemlja nekdanje Jugoslavije. Kitarist je Slovenec, pa zdi se mi, da so tudi iz tehničnega osebja nekaj Slovencev. Svoje skladbe prav tako izdajajo preko slovenske založbe, tako da so vezani tudi na Slovenijo. Bili pa so tudi že v Šentjurju. O tem smo spregovorili tudi v našem podcastu, ki ga vodita Robert Kladnik in Monika Oset. Takrat je bil to še povsem neznana skupina in igrali so za zelo majhen denar. Po koncertu so prespali v Prostoru, v starem Kulturnem domu. Sedaj pa se, kot zelo prepoznavna skupina po okoli 15 letih vračajo v Šentjur.

Miha Oman in Tilen Debeljak
Pred in po glavni skupini pa igrajo še drugi glasbeni gostje. Kdo so?

Šentrock 2022 bodo odprli domačini Hogministri. Njihov bas kitarist Maksi je iz Šentjurja, ostali pa so iz okolice. Kot drugi bodo nastopili Mariborčani Alo stari – punk band, za vrhunec večera pa Dubioza. Za njimi se vračajo nam dobro znani Rock partizani. Slednji bodo poskrbeli za pravi zaključek in da se poslušalci po nastopu glavne skupine ne razgubijo takoj domov.

Kako je organizirati dogodek za takšno množico obiskovalcev?

Letos smo celotno prizorišče malo spremenili. Celoten parking za občino bo namenjen prizorišču. Vhod na prizorišče bo pred občino in samo tam bomo spuščali obiskovalce na dogodek. Vse ostalo bo ograjeno in zaprto. Celoten prireditveni prostor smo s tem povečali in tudi pridobili na maksimalnem številu obiskovalcev. Seveda pa z večjim prizoriščem potrebuješ tudi večjo ekipo za pripravo in pospravljanje, več ograj itd.

Koliko ljudi bo sodelovalo pri sami izvedbi tega koncerta?

Sodelovali bodo vsi trenutno aktivni člani. Na prireditvi bo 20 varnostnikov, za točenje pijače pa imamo dogovorjeno z gostincem, ki ga organizira Tilen Debeljak in ima izkušnje s potrežbo tako velikega števila obiskovalcev.

Ste predvideli kakšno posebnost glede plačevanja pijače?

Letos smo se prvič odločili za sistem Cashless. To pomeni, da ne bo poslovanja z gotovino. Postopek bo zgledal nekako takole. Pri vhodu bodo na voljo tri postaje, kjer bodo obiskovali lahko naložili denar na kartico, s katero si bodo lahko celo noč plačevali hrano ali pijačo. S tem delo strežbe hitrejše, posledično bo manj komplikacij in manj možnosti, da si natakar ustvari minus. Vem, da bodo ob tem tudi pripombe obiskovalcev, ampak s strani organizatorja je tak način veliko lažji.

Kaj pa preostanek denarja na kartici pri odhodu domov?

Po končani prireditvi oz. ob odhodu domov si lahko po istem principu obiskovalec povrne preostanek denarja na isti postaji, kjer si je prej kartico napolnil. Strah, da ne bi dobili nazaj neporabljenih denarnih sredstev, je tu odveč.

Kaj pa glede kozarcev? Slišal sem, da bo tudi tam neka novost?

Ja, drži. Obiskovalci bodo prejeli kozarčke za večkratno uporabo, ki se bodo prali na dogodku. Zanje se pri naročilu prve pijače pobere kavcija 1 evro. Ob naročilu prve pijače bodo obiskovalci plačali evro več, za vsako naslednjo pijačo pa bo ob vrnitvi kozarca veljala normalna cena pijače. Plastika se počasi ukinja in tudi mi, mladi, se moramo usmeriti bolj ekološko. Kozarce smo kupili in jih bomo na naših dogodkih skušali čim bolj izkoristiti. Kozarci so iz plastike za večkratno uporabo.

Naslednji dan po koncertu pa seveda pride klasično pospravljanje …

Preko študentskega servisa smo dali oglas za pomoč pri čiščenju prizorišča in bližnje okolice. Bil sem presenečen glede odziva, saj se je odzvalo veliko študentov, ki so bili pripravljeni pospravljati smeti po koncertu. Letos bo smeti že tako manj kot ponavadi tudi zaradi plačljivih kozarcev, ki se bodo vračali. Naslednji dan so volitve in moramo pustiti prostor čim bolj čist. Prav tako se zavedamo, da če poskrbimo za prostor, kot je treba, bomo lažje dobili v prihodnje vsa dovoljenja za dogodek.

Kaj pa v primeru slabega vremena in kje lahko kupimo karte?

Upam, da dežja ne bo. Če pa že bo, je prizorišče pod šotorom. Fešta bo, imejmo se fajn in pridite na Šentrock. Vstopnice lahko kupite na Mladinskem centru v Šentjurju,  v vseh poslovalnicah Olaii in Eventim – na vseh OMV-bencinskih servisih, Petrolih, v Trafikah 3dDVA … Se vidimo! (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentrock podrl vse dosedanje rekorde

Jure Godler

ŠKMŠ: Če kdaj, je zdaj čas, da si pomagamo

Jure Godler

Miha Oman: »Narediti ŠKMŠ najboljši študentski klub v Sloveniji.«

Jure Godler

Šentrock – največji žur za mlade

Jure Godler

Šentjurjevo 2018: Šentrock dvignil na noge šentjursko mladež

Jure Godler

Od Slatne do Liverpoola po rockovsko

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več