4.8 C
Šentjur
09/12/2019
sentjur.net

Mnoge poti so vodile na Kozjansko domačijo

Dobje, 27. 8. 2017 – Deveti Kozjanski teden starih obrti in običajev je mineval v znamenju glasbe, petja, iger, prikazov številnih starih obrti in znanj, srečanja ljubiteljev Tomos motorjev in Guzejevega pohoda, ki je zaokrožil dobro obiskane dneve na Kozjanski domačiji.

Prvi večer so se obiskovalci zbrali na tamkajšnjem cimpru, kjer so v sozvočju številnih inštrumentov, v izvedbi gostujoče glasbene skupine Salteris iz Nemčije, lajne imele glavno besedo. Naslednji dan pa so domačijo Bojana Gučka zavzeli številni ljubitelji Tomos »štirjakov«.

Četrtek je že po tradiciji namenjen glasbi ter petju in je nadaljevanje legendarne Košnikove gostilne z gosti. Tokrat so v goste povabili Šentjurske muzikante, na pragu svojih devetdesetih let je nadvse navdušila in očarala s svojo energijo ter igranjem na harmoniko Milica Prešiček, zapele so Taščice in domača skupina Paridolske korenine. Na citre je zaigrala Iva Čede, za poskočne viže pa so poskrbeli člani ansamblov Kozjanski lumpi, Pik in Frecetovi. Po cimpru pa se je razlegal tudi smeh po zaslugi Petra Freceta v vlogi Anzata in povezovalca Francija Podbrežnika.

H koreninam

V petek zvečer so se vrnili nazaj h koreninam, kjer so se v izvedbi gostujočega Družinskega gledališča Kolenc iz Vač v komediji spominjali svojih korenin in starih šeg na vasi. Predzadnji dan je mineval v znamenju Veronikine sobote, kjer so na svoj račun prišli tudi otroci. Vsem obiskovalcem pa so pripravili številne prikaze starih kmečkih opravil in pripomočkov, opreme in nekatere običaje. Izkoristili so lahko tudi vožnjo z zapravljivčkom in si ogledali kovačijo KD Prevorje.

Čeprav so številne poti od blizu in daleč skozi ves teden vodile na Kozjansko domačijo, so zadnji dan zaokrožili še z organiziranim, tradicionalnim Guzejevim pohodom, katerega se je udeležilo več kot 120 pohodnikov. Poti s Planine, Prevorja in Dobja so se letos združile prav na Kozjanski domačiji, kjer je bilo poskrbljeno za jedačo in pijačo. Na koncu je gospodar Bojan Guček izrazil zadovoljstvo ob lepem vsakodnevnem obisku ter se zahvalil vsem sodelujočim v programih, sponzorjem, pokroviteljem in vsem, ki so mu pomagali pri organizaciji in izvedbi zastavljenih programov. K njegovemu osebnemu zadovoljstvu je doprineslo tudi ugodno vreme, ki mu je končno po nekaj letih ustreglo in dalo novega zagona k načrtovanju jubilejne, 10. izvedbe Kozjanskega tedna naslednje leto. (Majda Rezec, foto: Majda Rezec in Jernej Turk)

 

Sorodne novice

Niz desetih Kozjanskih tednov okronali z množičnim obiskom

Jure Godler

Deveti Kozjanski teden napovedale lajne in legendarni »štirjaki«

Jure Godler

Za malico krompirjeve kumare in domač kruh

Jure Godler

Osmi Kozjanski teden v Dobju

Jure Godler

Kozjanska domačija nagrajena v Portorožu

Jure Godler

Kozjanska domačija: Veronikina sobota

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več