3 C
Šentjur pri Celju
25/10/2021
sentjur.net

Možiček z režiserjem

Šentjur, 4. 7. 2021 – Ploščad kavarne v Ipavčevem kulturne centru Šentjur, Pri kulturni pip’ci, je bila v nedeljo, 4. julija prvič prizorišče kulturnega večera. Anita Koleša iz OI JSKD Šentjur je gostila baletnega plesalca, režiserja, koreografa in publicista Vojka Vidmarja. Dogodek Šentjurskega poletja je potekal v  prijetnem in sproščenem  vzdušju, ki so ga gledalci spremljali večinoma za mizami ob kozarcu pijače.

Vojko Vidmar je zelo priznan slovenski baletni plesalec, ki je ustvaril več kot 2400 baletnih kreacij v 75 delih različnih domačih in tujih koreografov. Kot sedemletnega dečka ga je v baletno šolo peljala starejša sestra, ki se ji ni uresničila želja, da bi sama plesala balet. Čeprav se je kasneje vpisal še v srednjo strojno šolo, je ostal zvest baletni umetnosti in do upokojitve član Opere in baleta Ljubljana. Kmalu je ugotovil, da mu je blizu televizija in je skupaj z odlično urednico baletnih oddaj na TV Slovenija Danico Dolinar realiziral dokumentarce o plesu in o pomembnih osebnostih v baletni umetnosti, med katerimi sta bila zagotovo najpomembnejša Pia in Pino Mlakar.

Poleg filmov o baletu pa je režiral nekaj baletnih predstav, med njimi leta 2002 Ipavčevega Možička, ki velja za prvi slovenski balet. To je bil tudi razlog, da smo ga v letu Josipa Ipavca tudi povabili v Šentjur. Vojko Vidmar je povedal, da je počaščen, da je obiskal mesto, kjer se je rodil balet in da ima zelo lepe spomine na snemanje baletne predstave. Sam ni plesal v Možičku, je pa užival v predstavi tudi zaradi izjemne glasbe Josipa Ipavca.

Na vprašanje o zahtevnosti poklica je omenil velika odrekanja plesalcev in stalno fizično kondicijo. Tako je koreografija ene od predstav zahtevala, da izvede premet nazaj, kar je pomenilo dodatne tri mesece treninga s takratnim gimnastičnim prvakom Tinetom Šrotom. Spomnil se je številnih gostovanj, pa tudi obiskov šol in malih kulturnih domov, kjer so imeli zelo slabe pogoje za nastop. Skupaj z gledalci si je ogledal televizijski posnetek Možička in nastop plesalk Plesnega studia N iz Velenja. Koreografijo na glasbo Gašperja Piana, ki jo je napisal na temo Josipovega Možička, je prav za ta nastop  pripravila Nina Mavec Krenker.

Med gledalci nedeljskega večera je bila tudi mlada baletka diplomantka Madžarske baletne akademije Antoneta Turk, katere se je Vojko Vidmar zelo razveselil in ji zaželel uspešno baletno kariero. Glede na to, da je Antoneta skoraj domačinka (iz sosednjega Šmarja pri Jelšah), je voditeljica pogovora zaključila večer z obeti sodelovanja, ki bi klasično plesno umetnost ponovno pripeljal v Ipavčevo mesto. (A. K., foto Danijel Berden)

Sorodne novice

Balerina Antoneta Turk na prvi Ipavčevi čajanki

Jure Godler

Kaj je skupnega monodrami, čajanki in koncertu? Kavarna Pri Kulturni pip’ci!

Jure Godler

Dolenjski večer z Bort Rossom Pri kulturni pip’ci

Jure Godler

Nasmejan petek trinajsti in dolenjska sobota

Jure Godler

Obrazi Štajerskega vala: Davor in Nina

Jure Godler

Obudili Možička in Princeso Vrtoglavko

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več