21.1 C
Šentjur pri Celju
07/07/2020
sentjur.net

Na Angelski nedelji predstavili stare obrti

Planina pri Sevnici, 8. 9. 2015 – Prva nedelja v septembru je rezervirana za največjo planinsko turistično prireditev – Angelsko nedeljo. Angelska nedelja je dobila ime po prazniku angelov varuhov, dan pa je določil papež Klemen IX. leta 1667. Osrednji del prireditve je poleg tradicionalne gobarske, lovske in čebelarske razstave ter razstave fotografij na planinskem gradu zagotovo parada s prikazom starih običajev. Letošnjo že 38. Angelsko nedeljo so vaščani okoliških zaselkov prikazali stare obrti, ki so bile značile za te kraje.

Tako se je na promenadi zvrstilo kar 11 vozil s prikolicami, na katerih so vaščani prikazovali stara obrtna dela. Videti je bilo moč pokrivanje streh s slamo in tesarska dela, sodarstvo, mizaska dela, pletenje košar in košev, striženje živih ovac, čevljarstvo, oglarstvo, kovaštvo in čebelarstvo. Za natančen opis del pa je poskrbel Rihard Stopinjšek. Sprevod je ponovno privabil veliko število gledalcev, ogranizatorji pa so jim torat postregli še s presenečenjem. Na zadnjem lojtrskem vozu se je pripeljalo nekaj članov KK Tajfun, državnih prvakov v košarki – Emir Zimić, Domen Bratož, Matija Cehnar, Aleksander Ponjavić in američan Jacob Parker. Ti so bili deležni velikega aplavza. Po sprevodu se je množica pomaknila pod šotor na igrišču, kjer se je lahko okrepčala s čevapčiči in pršjačo ter se zavrtela ob ritmih Poskočnih muzikantov.  (Jure Godler)

Sorodne novice

Gasilci, pršjače in za konec tombola

Tjaša Ferlež

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Na Planini vse – od zrnja do pršjače

Jure Godler

Kosec koso brusil zopet v Paridolu

Jure Godler

Jubilejna Angelska nedelja odstirala bogato zgodovino kmečkih običajev in obrti

Jure Godler

Deveti Kozjanski teden napovedale lajne in legendarni »štirjaki«

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več