28.5 C
Šentjur pri Celju
05/07/2020
sentjur.net

Na Boletini že cveti velikonočnica

Ponikva, 4. 4. 2018 – Velikonočnica ali kosmatinka je je ena najlepših in najbolj zanimivih rožic pri nas. Ne raste vsepovsod, saj zahteva kamnito in suho rastišče ter apnenčasta ali prodna tla. Pri nas raste na Boletini in 1,8 hektarja veliko rastišče je eno največjih v Sloveniji. Kosmatinka cveti zgodaj spomladi, v polnem razcvetu pa običajno okrog velike noči, zaradi tega je dobila tudi svoje ime – velikonočnica. Velikonočnica je pri nas zavarovana in je uvrščena na Rdeči seznam ogroženih rastlinskih vrst. Rastišče v Boletini je zavarovano z ograjo in urejeno. Da takšno tudi ostane, skrbijo člani Turistično-olepševalnega društva Ponikva. Predsednik društva Zlatko Zevnik nam je povedal, da za rastišče skrbijo skozi vse leto. V času cvetenja velikonočnice imajo med vikendi organizirana tudi dežurstva.

Zanimanje za to redko rastlinco raste. Po Zevnikovi oceni se čez vikend zvrsti tudi okoli 350 in več obiskovalcev. Ti lahko svoje jeklene konjičke pustijo pri kaplaniji ali pri osnovni šoli, kjer je dovolj parkirnih mest. Velikonočnica je začela cveteti že pred 14 dnevi, zagotovo pa bo cvetela vsaj še en teden. Zato je za tiste, ki si rastišča še niste ogledali, časa še vedno dovolj, da si ga.

(Jure Godler, foto: Robert Gajšek)

Sorodne novice

Ponkovška znamenitost letos nekoliko bolj sramežljiva

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Hrana je naše gorivo

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi je dišalo po jabolčnih dobrotah

Tjaša Ferlež

Pesmi iz škatlice vžigalic

Tjaša Ferlež

Ustvarjali pod orehom

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več