14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Staršem novorojenčkov podarili več kot 130 sadik lip

Šentjur, 21. 4. 2023 – Na Občino Šentjur so člani čebelarskih društev naslovili pobudo, da bi staršem novorojenčkov v občini, ki so se rodili leta 2022, podarili sadiko medovitih rastlin. Občina je pobudo čebelarjev sprejela in na otvoritveni dan Šentjurjevega povabila vse starše novorojenčkov na vrt Ipavčeve hiše. V naši občini deluje več čebelarskih društev, ki skrbijo za svoje čebele, ki so ključni del ekosistema. Hkrati pa znanje in osveščenost predajajo najmlajšim v okvirih čebelarskih krožkov.

Naravo je treba ohraniti

Starše z novorojenčki je uvodoma pozdravil župan mag. Marko Diaci. Zahvalil se je za pobudo čebelarjev. “Namen tega je, da vam hkrati čestitamo ob lanskem veselem dogodku, ob rojstvu otroka, kot tudi da v smislu trajnostnega razvoja in varovanja narave prispevamo delež in se zavedamo, kaj narava pomeni vsem nam. Naravo smo pridobili od naših prednikov in naša dolžnost je, da z njo upravljamo tako, da bomo čimbolj ohranjeno predali tudi našim zanamcem,” je povedal župan. Novorojencem so organizatorji podelili sadike lip – simbola slovenstva in tradicije. Te pa so starši simbolično prejeli v zavetju mogočne lipe, ki raste na Ipavčevem vrtu.

Zbrane je v imenu čebelarjev iz Šentjurja, s Ponikve, iz Dramelj, Gorice pri Slivnici, z Blagovne in s Planine nagovoril Anton Jug, novi predsednik Čebelarskega društva Šentjur. “Čebelarska društva v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije zasadimo medovite rastline po Sloveniji. Predlog o podarjanju sadik pa so sprejele številne občine,” je povedal Jug. Ideja se je porodila ponkovškemu čebelarju Slavku Špuru in je padla na plodna tla. Predsednik ČD Šentjur se je zahvalil tudi občini za financiranje in pomoč. Ob zvokih harmonike, na katero je zaigral Rene Špur, so župan in predstavniki društev razdelili sadike lip. Teh so razdelili preko 130. Organizatorji pa upajo, da bo ta lepa prireditev postala tudi tradiconalna. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na dnevu odprtih vrat tudi delavnica in medgeneracijsko druženje

Jure Godler

Teden tradicionalne prehrane na enoti Pešnica

Jure Godler

Kot simbol mladim prijazne občine zasajena lipa

Jure Godler

Praznovali 100-letnico organiziranega čebelarstva na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Veterani vojne za Slovenijo zasadili lipo za mir

Jure Godler

Na dan Zemlje po občini sinhrono zasadili drevesa

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več