14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Z otroškimi risbicami proslavili svetovni dan čebel

Šentjur, 20. 5. 2021 – Slovenija in preostali svet praznuje svetovni dan čebel že štiri leta. Leta 2017 je na pobudo in velika prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije Organizacija združenih narodov v New Yorku sprejela resolucijo, s katero so razglasili 20. maj svetovni dan čebel. Vsako leto na ta dan čebelarji in društva iz občine pripravijo dogodke, s katerimi se spomnijo pomena čebel. Na Mestnem trgu v Šentjurju pa so svojo stojnico postavili tudi čebelarji Čebelarskega društva Šentjur.

“Letos je našim čebelicam zelo nagajalo vreme – od pozebe, pa tudi konec maja ni topel kot bi moral biti, deževje – vse to jemlje hrano čebelam. Vendar čebelarji smo zvesti svojim čebelicam in upamo na najboljše,” nam je zaupala Mihaela Kotnik, predsednica Čebelarskega društva Šentjur. Slab štart se bo poznal predvsem na količini pridelkov, medu čebelarji skoraj ne pričakujejo. Če bo vreme naklonjeno, bodo skušale čebelice pridelati več medu v juniju, ampak v bistveno manjših količinah.

Otroci risali

V šentjurskem čebeljnaku so pred kratkim zmontirali napravo, s katero beležijo tudi prirast medu. Čebelarji podatke spremljajo, “žal pa letos spremljamo samo negativni donos,” je žalostno dodala predsednica društva. Ob prazniku čebel pa so v društvu pred občino povabili dve skupini otrok iz Vrtca Šentjur, ki so s kredami narisali čebelarsko pravljico. Otroci so bili zelo motivirani pri risanju na asfalt, saj se tudi naši najmlajši zavedajo pomena čebel, za kar so zaslužne njihove vzgojiteljice. Poudarjajo, da so čebele še kako pomembne za hrano, čisto okolje, opraševanje rastlin. Zato so otroci še bolj z vnemo narisali cvetoč travnik in pridne čebelice pred občino. (Jure Godler)

Sorodne novice

Optimistično in medovito v leto 2022

Tjaša Ferlež

Šentjurski čebelnjak s sodobnim načinom nadzora prirasta

Jure Godler

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler

Ivan Mlaker odprl vrata v svet svojega čebelarjenja

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več