-1.9 C
Šentjur pri Celju
03/12/2023
sentjur.net

Na najdaljši dan leta jutro čakali na Rifniku

Šentjur, 21. 6. 2022 – Poletni solsticij je najdaljši dan leta na sverni polobli. Že iz pradavnega izročila velja, da je ta dan eden od starodavnih dnevov moči. Že tradicionalno so na ta dan naši predniki kurili kresove, saj so verjeli, da ogenj zakurnjen na kresno noč pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. Kresove so kurili na vrhovih hribov ter hodili po žerjavici. Dejstvo pa je, da so na Aljaski ta dan imeli kar 22 ur dnevne svetlobe.

Tako kot se Ljubljančani ta dan vzpnejo na Šmarno goro so šentjurskega očaka – Rifnik znova osvojili člani Športno umetniškega društva Rifnik ali po domače ŠUDR-ovci. V Novi vasi se jih je že ob 4. uri zjutraj zbralo kar 43 jutranjikov in se povzpeli na domači hrib. Tokrat jim je bilo tudi vreme zelo naklonjeno, saj jih je lansko leto pošteno napralo. Na poznoantičnemu ostanku rimskegega naselja so ŠUDR-ovci ob zvokih gonga, na katerega je igral njihov prijatelj Birman iz Nepala, čakali na prve sončne žarke. Ob zvokih glasbila, so za trenutek bili sami s sabo in sončnim vzhodom, kar je za marsikoga bila nepozabna izkušnja. Njihovi neutrudni dekleti Slavica in Anica pa sta poskrbeli še za zajtrk, kavo in čaj. Zdenka Vrečko pa je za tiste, ki se jim ni mudilo v službo izvedla še jogo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razkrili kulinariko v času antike

Jure Godler

S pestrim dogajanjem obeležili 10-letnico delovanja

Tjaša Ferlež

Sveta maša kar na Rifniku

Tjaša Ferlež

Evropski teden mobilnosti – Dan za kolo

Tjaša Ferlež

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

V teku na Rifnik dosežen nov uradni rekord

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več