18.2 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Na ocenjevanju vin tokrat prednjačila srebrna priznanja

Šentjur, 19. 4. 2024 – V Okviru Šentjurjevega člani Vinogradniškega društva Šentjur organizirajo tudi ocenjevanje vin. Člani društva na ocenjevanje prinesejo po tri vzorce vina, ki jih strokovna komisja oceni. Tokrat so šentjurski vinogradniki na ocenjevanje prinesli 39 vzorcev vina, kar je z zadnjih časih najmanjše število vzorcev – v lanskem letu so jih vinogradniki prinesli 76 vzorcev, kar je kar 48 % več. Na upad števila vzorcev je v precejšnji meri vplivala slaba lanska letina, kar so pričale tudi precej slabše ocene vinskega letnika 2023.

Vina, ki so dobila najboljšo oceno in so jih vinogradniki predlagali za županova vina pa jih je poskusila tudi županova komisija. Ta je izbrala tudi županova vina, ki postanejo protokolarna občinska vina. Na prireditvi, ki so tokrat izvedli na Ipavčevem vrtu so podelili tudi priznanja in razglasili županova vina. Vino z imenom Gustav Ipavec je postala modra frankinja, letnik 2023, vinogradnika Jureta Zdolška. Vino z imenom Benjamin Ipavec je postal sauvignon letnik 2023, vinogradnika Janija Podkrajška. Posebno vino Josipa Ipavca je postal sauvignon, pozna trgatev letnik 2023. Pridelal ga je Edvard Kolar.

Priznanja so podelili predsednik Vinogradniškega društva Šentjur Jurij Malovrh, župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, Franci Pevec in Milenko Tanšek, novi mestni viničar in predsednik Društva Vinogradnikov sv. Urban. Tudi slednji je izpostavil muhasto vreme in očitno bo takšno tudi letošnje leto in vinska letna. Vinogradnikom pa je zaželel, da ostanejo srčni, z dušo na tej gredici. Čestital je tudi vsem dobitnikom priznanj.

Podelili tudi diplome za salame

Na Šentjurjevem so ocenjevali tudi salame. Predsednica komisije Mojca Šolinc je podala tudi poročilo letošnjega ocenjevanja. “Komisija je bila izredno dobre volje, saj so salame letošnjega letnika toliko bolj kvalitetne,” je pohvalila Šolinčeva. Posledično temu so bile tudi ocene salam zelo visoke in podobne. Na ocenjevanje so salamarji prinesli deset salam. Zlata priznanja za salame so prejeli Anton Golob, Ivan Johan, tri zlate diplome je prejel Žiga Golob, Leopold Gubenšek, Jure Zdolšek, Jurij Žavski in Alojz Krajnc. Naj salamar je postal Dane Gubenšek, ki je na ocenejvanje prinesel najboljšo salamo. Salame pa so na koncu prireditve zbranim, poleg rujne kapljice tudi postregli, da so se lahko sami prepričali o njihovi kvaliteti. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jure Zdolšek: “Dan na kmetiji se konča s hvala za danes in lahko noč.”

Jure Godler

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Jure Godler

Vinogradniki na izobraževanju v Šmarju pri Jelšah

Jure Godler

Pametne vasi so prihodnost podeželja

Jure Godler

Šentjurjevo 2018: Jure Zdolšek prvi do vina z oceno 19

Jure Godler

50 odtenkov podjetništva – male skrivnosti velikih podjetnikov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več