7.9 C
Šentjur pri Celju
24/02/2024
sentjur.net

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Šentjur, 5. 6. 2020 – Svečana podelitev priznanj za ocenjena vina šentjurskih vinogradnikov navadno poteka v aprilu in je del sklopa prireditev Šentjurjevega. Žal pa je letošnje Šentjurjevo zaradi ukrepov za zajezitev virusa Covid-19 v celoti odpadlo in z njim tudi ocenjevanje in podeljevanje priznanj za najboljša vina letnika 2019. Vendar vinogradniki niso vrgli puške v koruzo. Z nekajmesečno zamudo in ob rahljanju ukrepov so tudi oni prišli do svoje tradicionalne prireditve. Pred dobrim tednom so ocenili 51 vzorcev vin, nekaj dni kasneje pa je županova komisija izbrala tudi Ipavčeva vina, ki jih je župan mag. Marko Diaci letos krstil kar za korončke.

V letnem vrtu Ipavčeve hiše se je na županovo vabilo na podelitev priznanj zbrala večina nagrajenih vinogradnikov. Župan je izpostavil, da so ukrepi ob zajezitvi korona virusa povzročili to, da so se lahko vinogradniki z več prostega časa bolj posvetili svojim vinogradom. Nekateri so ta čas celo izkoristili za sajenje novih trsov. Med drugimi pa so na šentjurkih bregovih prvič posadili tudi odporne sorte vin, ki jih bomo lahko poskusili šele čez nekaj let. Tudi tokrat pa ni šlo brez simpatičnega zbadanja župana in predsednika Vinogradniškega društva Šentjur Jurija Malovrha. Njuni besedni dvoboji so v desetih letih postali tradicionalna stalnica. Malovrh pa je župana spomnil, da je za trgatev modre kavčine obljubil tudi pečenega odojka.

Ipavčeva “koronček” vina

Podelila sta tudi priznanja za Ipavčeva vina, ki jih je izbrala županova laična komisija. “Njegova komisija je imela zelo težko delo. Vsa vina so bila izredno dobra in razlike med ocenami so bile minimalne, skoraj kot pri smučanju,” se je pošalil Malovrh. Benjaminovo vino je postal Beli pinot vinogradnika Franca Podkrajška, priznanje pa je prevzel sin Jani Podkrajšek. Gustavovo vino je postala Modra frankinja vnogradnika Edija Kolarja, posebno vino – Josipovo vino pa je postal Rumeni muškat vinogradnika Jureta Zdolška. “Letos smo v kategoriji posebnih vin poskušali štiri vzorce – eno vino in kar tri penine. Komisja se je ponovno odločila za vino in ostanemo na standardu,” je še dodal k zadnji podelitvi župan Diaci.

V nadaljevanju sta podelila tudi preostala zlata in srebrna priznanja. Letos so si vinogradniki prislužili 18 srebrnih in 30 zlatih priznanj. Tokrat je komisja ocenjevala kar tri penine dveh vinogradnikov – Jureta Zdolška in Edija Kolarja – in vse tri so dosegle zlata priznanja. Po končani podelitvi so se vinogradniki še podružili ob združeni kapljici vseh vinogradnikov – ti namreč oddajo na ocenjevanju dodaten liter vina, ki ga zlijejo v skupno cisterno. Zvrst vina, ki je mešanica vseh belih vin, pa je unikatna in, zanimivo, tudi vrhunskega okusa. Vsa ocenjena vina si lahko ogledata na tej povezavi. (Jure Godler) 

Tabela ocen (vir: Šentjurčan)

Sorodne novice

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Šentjurski odličnjaki bežali pred nevihto

Jure Godler

Jure Zdolšek: “Dan na kmetiji se konča s hvala za danes in lahko noč.”

Jure Godler

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Vinogradniki na izobraževanju v Šmarju pri Jelšah

Jure Godler

Cvet devetošolcev na županovem sprejemu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več