25.4 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Pametne vasi so prihodnost podeželja

Šentjur, 7. 5. 2018 – Vpliv digtalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi mislenosti v ekonomiji, mobilnosti, turizmu itd. Namen blejske deklaracije Pametnih vasi je zmanjšati digitalni prepad med podeželjem in mesti. Zato evropska komisija pripravlja sveženj ukrepov in razpisov na to temo pod okriljem EU-akcije za pametne vasi, katere podpisnik je tudi evropski poslanec Franc Bogovič. Ravno to pa je bila tema srečanja, ki ga je organizirala kandidatka za poslanko Mihaela Rožej. Na pogovorni večer je povabila poleg prej omenjenega evropskega poslanca še direktorja Šolskega centra Šentjur mag. Branka Šketa, ki je predstavil svojo šolo, Romana Moškotevca, direktorja in lastnika podjetja Ahac d.o.o., Marka Zevnika, direktorja Zavoda Sopotnik za prostovoljne prevoze starostnikov na podeželju, Jurija Oseta – kmeta z dopolnilno dejavnostjo – klavnico, ter Jureta Zdolška – mladega bodočega prevzemnika Tursitične kmetije Zdolšek.

Udeležence sta pozdravila tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in župan občine Dobje Franc Leskovšek. Na pogovornem večeru, ki se je zavlekel krepko preko dveh ur, so udeleženci ugotavljali, kaj pametnega (smart) počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo tudi v prihodnosti. Ocenjevali so, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti ter s tem postane vodilne evropska država na razvoju kakovosti življenja na podeželju. Moškotevc je povedal, da so kar nekaj slovenskim proizvodom pomagali in jih postavili nazaj na prodajno polico, saj je tudi lastnik številnih blagovnih znamk. Tudi Oset je predstavil svojo dejavnost, v kateri prednjači klavnica in imajo zaposlene 4 delavce. Jure Zdolšek pa je predstavil paleto dejavnosti, ki jih izvajajo na kmetiji – od molže, do predelave mesa, vina, turizma in drugo. Izpostavil je, da je večkrat omenjena dobrobit okolja in živali, potrebno pa je poskrbeti tudi za dobrobit kmeta. Marko Zevnik je povedal, da je na lastni koži videl, kako je težko živeti brez prevoznega sredstva na Primorskem, zato je kakovost življenja na vasi na nizki ravni. (Jure Godler)

Sorodne novice

Med novimi podpredsedniki SLS tudi Mihaela Rožej

ViP

Predali zbrana sredstva za počivalnik v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Dobrodelna akcija: Manj svečk za manj grobov

Jure Godler

Jure Zdolšek: “Dan na kmetiji se konča s hvala za danes in lahko noč.”

Jure Godler

Napekli sladice za stanovalce in zaposlene doma starejših

Jure Godler

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več