13.2 C
Šentjur pri Celju
28/09/2021
sentjur.net

Na Planini vse – od zrnja do pršjače

Planina pri Sevnici, 2. 9. 2019 – Tako kot vsako leto je tudi letos na prvo septembrsko nedeljo na Planini potekala že tradicionalna prireditev Angelska nedelja. Že 41. leto zapored to turistično prireditev pripravljajo v organizaciji prostovoljnega gasilskega društva Planina pri Sevnici.

V letošnjem programu so si obiskovalci, tako kot vsako leto, lahko ogledali tradicionalno povorko, ki je stalnica vsakoletnega dogajanja na Planini. Rdeča nit je bila priprava sestavin za njihovo tradicionalno pršjačo na star način. Obiskovalci so si tako skozi celotno povorko lahko ogledali potek običajev, katerim bi lahko rekli kar od zrnja do kruha. Na samem začetku so prikazali pripravo polja za setev, kasneje pa še žetev žita, mlatenje žita s cepci, presejanje z velikimi rehtami in priprava na vejanje. Žito so tako odnesli v mlin, kjer so ga moški s pomočjo žrmlj pozimi mleli. Za peko kruha je poleg moke potrebna tudi dobro grajena in očiščena krušna peč, ki so jo čistili s pečno metlo, ki so jo gospodarji sami naredili iz listov koruznega olupka – kožuhinke. Čisto na koncu je seveda potrebno pripraviti testo ter kruh ali pršjačo še speči. Planinske gospodinje so tako poskrbele, da so obiskovalci pršjače tudi poskusili.

Obiskovalci so si lahko pogledali še razstavo čebelarskega in gobarskega društva s Planine pri Sevnici ter meddruštveno gasilsko tekmovanje v hitri mokri vaji LÖSCHANGRIFF, kjer so bile v ženski konkurenci najboljše članice PGD Dobrna, v moški pa člani PGD Zabukovica. Vsakdo je lahko sodeloval tudi v tomboli, kjer so bile podeljene številne praktične nagrade. Za zabavo ob jedači in pijači je poskrbel ansambel Naveza, ki je zbrane pod šotorom zabaval pozno v noč. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Gasilci, pršjače in za konec tombola

Tjaša Ferlež

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Kosec koso brusil zopet v Paridolu

Jure Godler

Jubilejna Angelska nedelja odstirala bogato zgodovino kmečkih običajev in obrti

Jure Godler

Povorka skromnejša, zabava odlična

Jure Godler

Na Angelski nedelji predstavili stare obrti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več