10.8 C
Šentjur pri Celju
08/07/2020
sentjur.net

Na Ponikvi je dišalo po jabolčnih dobrotah

Ponikva, 26. oktober 2019 – V soboto so se v osnovni šoli na Ponikvi zbrale gospodinje in s skupnimi močmi pripravile veliko različnih sladkih dobrot, ki jih lahko naredimo iz jabolk. Pri njihovem delu pa so jim z veseljem na pomoč priskočili še otroci, ki so v pripravi sladic tudi zelo uživali. Jesen prinaša krajše in hladnejše dneve, zato so večeri kot nalašč za ustvarjanje v kuhinji. Slastne jedi, za katere je bilo poleti prevroče ali pa morda ni bilo na razpolago pravih sestavin, vam bodo polepšale jesenske dni in obogatile vaš jedilnik. Jesen je namreč res prava sezona za jabolka, ki jih je v tem času res v izobilju. Ob razkošju različnih sort svežih in presnih jabolk se lahko veselimo različnih jabolčnih proizvodov, vse od jabolčnih sokov, zavitkov, pit ali pečenih jabolk.

Jabolka imajo za Ponikvo poseben pomen, saj sadovnjaki, kjer raste več kot 40 različnih vrst jabolk, obdajajo Ponikvo praktično z vseh strani. Ker je jabolk na Ponikvi res več kot dovolj, člani turistično olepševalnega društva Ponikva v jesenskem času priredijo manjše druženje, kjer se najprej zberejo vsi, ki radi pripravljajo jedi iz jabolk, po večini so to gospodinje, ki to delo v večini že dobro obvladajo in v šolski učilnici za gospodinjstvo pripravijo sladke dobrote, katerih glavna sestavina so prav jabolka. Sobotno popoldne je bil čas za pripravo sladic, zvečer pa je sledilo skupno druženje ob bogato obloženi mizi jabolčnih sladic, ki smo jih lahko tudi preizkusili. Nad dobrotami so bili navdušeni vsi, saj je med toliko jabolčnimi dobrotami vsak našel nekaj »okusnega« zase. Letošnje jesensko druženje ob pripravi jabolčnih sladic je Turistično olepševalno društvo pripravilo v sodelovanju s Kulturnim društvom Skrinja iz Šentjurja. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Ponkovška znamenitost letos nekoliko bolj sramežljiva

Jure Godler

Abraham prvošolcev generacije 1969

Jure Godler

Tradicionalni slovenski zajtrk: Čebelice, moje prijateljice…

Jure Godler

Za čistejše in boljše okolje

Tjaša Ferlež

Že 8. tradicionalni Kocenov pohod

Tjaša Ferlež

26. Martinovi dnevi na Ponikvi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več