12.5 C
Šentjur pri Celju
13/06/2024
sentjur.net

Naj bo trava znova zelena

Šentjur, 19. 5. 2024 – Nogometni štadion v Športnem parku Šentjur je zadnja leta ne vidi več višjeligaških tekem nogometa. V slabem desetletju, ko so Šentjurčani začutili utrip druge nogometne lige Šentjur je nogometni klub počasi razpustil članske nastope, ki so povezani tudi z velikimi stroški. Žal pa je s tem tudi redna skrb za travo na igrišču upadla. Trava je izgubljala svoj zeleni sijaj, umirala in prepuščala prostor tudi invazivnim rastlinam in plevelu, ki izkoristijo vsako možnost za rast. Te spremembe na travnati površini je pred letom opazila tudi Mateja Grobin Hlavaty, ki je strokovnjakinja za hortikulturo in nekdanja zastopnica podjetja Metrob, pa tudi mati enega otrok, ki obiskuje treninge nogometa mlajših selekcij.

Klubu je ponudila svoje strokovne nasvete in vodstvo, jih je odprtih rok tudi sprejelo. Nogometaši, delavci Javnega komunalnega podjetja Šentjur in posluh Občine Šentjur so sprožili tudi prenovo travnate površine v športnem parku. Skupaj so dosadili kvalitetno travo, ki je namenjena ravno za take površine, kot je nogometno igrišče. “Z veliko travnega semena, smo dosejali celotno travnato površino, na dnevni ravni pa je bilo treba skrbeti, da je ta površina imela dovolj vlage. Brez vlage – torej vodnih razpršilcev, seme ne bi skalilo. Na koncu smo površino še dobro pognojili, saj trava potrebuje v začetku dovolj hranil za rast. Če se ne bo dobro zgostila in prekoreninila smo znova na začetku,” nam je razložila Mateja Grobin Hlavaty. Dodala pa je, da je travo potrebno redno vzdrževati.

Odstranjevali plevele

V nedeljo so nogometaši, nekaj staršev in otrok, ki trenirajo v klubu, stopili znova skupaj. Ročno so odstranili plevele iz igrišča, na nekaj praznih zaplatah pa so dosejali z travnim semenom in razgrabili pesek. Na delovni akciji pa smo opazili tudi predsednika Nogometnega kluba Šentjur, Jerneja Leskovarja. “Urejena travna površina je ključnega pomena za naše delovanje. Tega se v vodstvu zavedamo, zato smo se na današnji delovni akciji zbrali trenerji, starši in nekaj otrok, da bo naše igrišče znova urejeno,” pove Leskovar. Trenutno se treningi odvijajo na pomožnem igrišču, ki so ga za silo uredili po lanskem vandalizmu. Dolgoročna želja pa je, da se na pomožnem igrišču naredi umetna trava. Tako bi se večina aktivnosti kluba izvajala na pomožnem igrišču, medtem pa bi igrišče v Športnem parku Šentjur bilo namenjeno predvsem za tekme.

V klubu imajo sedem ekip od U7 do U17. Naslednje leto pa imajo namen aktivirati še mladinsko ekipo. Trenerjev v klubu je 15, trenutno pa nogomet trenira 225 otrok. Poleg tega treningi potekajo tudi po osnovnih šolah, kjer v okviru krožkov trenira še 120 otrok. Za nogomet pa navdušujejo tudi najmlajše vrtčevske otroke, kjer enkrat na teden trenirajo pod okriljem NK Šentjur. “Dolgoročen plan pa je zagotovo članska ekipa, ampak, ta pride organsko z rastjo kluba, ko vanjo vključimo naše lastne fante iz mladinskih pogonov,” je povedal Leskovar. “Želimo si vzpostaviti trdno piramido otrok, kjer je končni cilj članski nogomet,” je še dodal predsednik. (Jure Godler)

Sorodne novice

Organizirali že četrti nogometni turnir na Blagovni

Tjaša Ferlež

Ženski nogomet: Zmaga kljub dežju

Jure Godler

Obnovili objekt v športnem parku

Jure Godler

Mladi gasilci pokazali svoje znanje

Jure Godler

Gasilcem tudi nogomet ni tuj!

Tjaša Ferlež

Vadili bomo lahko na prostem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več