-0.5 C
Sentjur
22/01/2020
sentjur.net

Novi predsednik Združenja borcev je Ivo Dvoršek

Loka pri Žusmu, 8. 7. 2017 – Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur, ki trenutno šteje 267 članov, je imelo volilno skupščino, ki je potekala na kmetiji Bah v Loki pri Žusmu. Na začetku so se z minuto molka spomnili dolgoletnega predsednika združenja Bogomirja Ulbinga, ki je preminul po težki bolezni. Podpredsednik združenja Anton Špan je zatem podal izčrpen povzetek minulega dela. V februarju opravijo sprejem pohodnikov, ki se vsako leto podajo na tridnevni pohod po poti 14. divizije. Krajevni odbori (v nadaljevanju KO) v Loki, na Prevorju in Planini organizirajo sprejem in nudijo prenočitev pohodnikov. V tem času organizirajo tudi udeležbo na proslavi v Sedlarjevem. Združenje namenja stalno finančno donacijo za tradicionalni Drameljski pohod, katerega del trase poteka po poti 14. divizije. V marcu združenje organizira spominsko proslavo na Resevni, aprila pa skupaj z rusko delegacijo spominsko svečanost pri spomeniku neznanemu padlemu ruskemu vojaku na Ravnah. Redno se udeležujejo tudi srečanja borcev in aktivistov Kozjanskega, proslave na Menini planini, v Sromljah, Graški gori … Skupaj s KO organizirajo spominske slovesnosti pri posameznih spominskih obeležjih, v oktobru pa potekajo komemoracije pri spomenikih in spominskih obeležjih. Vsako leto obiščejo tudi centralni spomenik v Gradcu, kjer položijo venec in se tako spomnijo ljudi, ki so tam pokopani, med njimi so tudi mnogi iz občine Šentjur. Združenje v sodelovanju s KO skrbi tudi za obnove spomenike obeležij. Tako so v preteklosti obnovili spomenike na Kalobju, Planini in Ponikvi … Skrbijo tudi za bolnišnice na tem področju, letos pa so vzpostavili tudi internetno stran združenja. Prav tako pa so v evidenco spomenikov na Geopediji pričeli vnašati spomenike in obeležja na področju občine.

Novi predsednik

Najpomembnejša točka skupščine je bila izvolitev novega vodstva in predsednika združenja. Slednjega so iskali kar nekaj časa, zato je skupščina časovno potekala v poznejšem času, kot je to predvideno. Za predsednika Združenja borcev za vrednote NOB je bil soglasno izvoljen Ivo Dvoršek, ki se je delegatom najprej izčrpno predstavil.

Na konferenci so zaslužnim članom in družinam, ki pomagajo pri aktivnostih, podelili priznanja združenja, ki so jih prejeli: družini Bah in Potočnik iz Loke pri Žusmu (za pomoč pri organizaciji pohoda po poti 14. divizije, za skrb ter delo pri obnovi in vzdrževanju bolnice Javorščica), družina Ulaga s Planine (za vsakoletni sprejem in pogostitev pohodnikov 14. divizije), Miroslav Senica (za delo praporščaka, dolgoletni član, aktiven pri delu združenja) Franc Bobnar (za dolgoletno vestno in predano delo praporščaka, spoštljiv odnos do NOB, dolgoletni član, praporščak združenja), Marjana Zupanc (za dolgoletno predano in vestno delo poverjenice KO, spoštljiv odnos do NOB) Franja Vizjak (kot tajnica združenja je vedno pripravljena pomagati tudi drugim KO, spoštljiv odnos do NOB). Konference sta se udeležila tudi župana občin Šentjur in Dobje, mag. Marko Diaci in Franc Leskovšek, ki sta izrazila podporo delu združenja tudi v bodoče. Spregovoril je tudi predsednik pokrajinskega sveta Savinjskega območja Stane Mele, ki je na kratko predstavil naloge sveta ter organizaciji zaželel uspešno nadaljnje delo. (P.L.)

Sorodne novice

Zopet dve krajevni borčevski organizaciji?

Jure Godler

Na Blagovni prepevali partizanske pesmi

Jure Godler

Drameljski upokojenci na izletu

Jure Godler

Piknik drameljskih upokojencev in borcev

Jure Godler

Najmlajši predsednik na čelu DU Dramlje

Jure Godler

V Dramljah zadonel zvok citer

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več