-0.6 C
Šentjur pri Celju
28/01/2022
sentjur.net

Občina Šentjur je svetal vzgled

Šentjur, 21. 11. 2014 – Občina Šentjur je s pomočjo sofinanciranja s sredstvi Vodnega sklada Republike Slovenije zaključila fazo B protipoplavnih ukrepov ob Voglajni. V ta namen so v petek pripravili otvoritveno slovesnost pri mostu čez Voglajno v industrijski coni Šentjur Bohor. Slovesnost so otvorili z glasbo, kjer so zaigrali “protokolarni” člani in članice Pihalnega orkestra Šentjur. Aktualni prizori razdejanja po Sloveniji in poplavljeni Šentjur v mesecu septebru pri nas so še vedno živi. Izvedeni protipoplavni ukrepi so za občino Šentjur izjemnega dejanja. “Ta prireditev je zelo pomembna za naše občane, saj nas je v zadnjih letih prizadelo kar nekaj velikih poplav,” je uvodoma povedal župan mag. Marko Diaci. Priznal je tudi, da so izgradnjo spremljale velike težave, saj so dela ob vodotoku zahtevna, saj se skoraj dobesedno dela izvajajo v vodi.

V okviru faze B1 in B2 je bil zgrajen slab kilometer visokovodnih zemeljskih nasipov, približno 350 m betonskih nasipov, dva zadrževalnika, črpališče, podaljšek mostu in ostalo, kot so komunalni vodi itd. Celoten projekt je razdeljen na več faz, saj bodo fazam B1 in B2 sledile še faze do B3 vse do G. Gre za skoraj 2 milijona evrov težko sofinancersko pogodbo, vrednost celotnega projekta pa je 12,5 milijona evrov. Čeprav je dolžnost države, da ureja vodovarstvo, je bila občina pri tem proaktivna. “Dakazali smo, da se da marsikaj postoriti in na to smo zelo ponosni,” je dodal župan. Skrbnik Vodnega sklada Tomaž Globokar je pohvalil pripravljenost občine, ki ni “čakala na državo”, da bi izvedla protipoplavne ukrepe. Ravno ta pripravljenost občine sofinancirati investicijo je bila odločilna prednost pred ostalimi projekti. Vsi ti projekti ne bodo imeli samo pozitivnih vplivov na Šentjur, temveč tudi na celotno porečje Savinje. Čeprav še nedokončani protipolavni ukrepi so se že dokazali v septembru, saj so preprečili še večjo škodo poplav, kot je bila. Izvajalec projekta je bilo podjetje Tomgrad – Tomaž Hohnjec s.p., ki je svojo nalogo odlično opravil. Globokar in župan sta za zaključek razgrnila še spominsko tablo ter se z ostalimi prisotnimi na prireditvi še na kratko podružila ob kanapejčih in Hallerjevem pivu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Vabilo na spletno javno predstavitev projektov mestnega parka in pokopališča

Jure Godler

Trajnostna mobilnost: Pot v šolo je možna tudi s pešbusom

Jure Godler

OŠ Hruševec Šentjur v evropskem programu »Digital School Awards«

Jure Godler

Hruševec bo varen pred visokimi vodami

Jure Godler

Komentiramo: Kje se zatika pri gradnji državne ceste Dole–Ponikva–Loče?

Jure Godler

Da bo škode na poplavah manj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več