16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Občine Celje, Štore in Šentjur bo povezala kolesarska pot

Občine Šentjur, Štore in MO Celje so aktivno pristopile k razvoju kolesarskega omrežja, v katerem vidijo nove možnosti in priložnosti. Rezultat je projekt Kolesarske povezave v Savinjski regiji, ki so ga župani omenjenih občin prejšnji teden v Šentjurju predstavili javnosti. Projekt sicer koordinira podjetje Simbio d.o.o., Območno razvojno partnerstvo Osrednje Celjsko, državna kolesarska povezava, odsek G15 Celje–Štore–Šentjur, pa je del regijskega, državnega in tudi mednarodnega kolesarskega omrežja.  Ker je za uresničitev projekta potrebno pridobiti tudi soglasja lastnikov zemljišč, kjer bo potekala trasa, so župani občin Celje Bojan Šrot, Šentjurja mag. Marko Diaci in Štor Miran Jurkošek povabili na predstavitev idejnega projekta tako lastnike zemljišč kot tudi predstavnike Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), ki jo je zastopal Tomaž Willenpart, vodja sektorja za investicije v ceste in podjetja DRI upravljanje investicij, d.o.o. Predstavitev je potekala v torek, 24. januarja, v sejni dvorani Občine Šentjur. Odziv med lastniki je bil pozitiven, velika večina jih je projekt podprla, spodbudna pa je bila tudi udeležba – sestanka se je namreč udeležilo skoraj 50 lastnikov zemljišč. V nadaljnjih fazah projektiranja bodo pristojni proučili posamezne pomisleke prisotnih. Ocenjena vrednost projekta kolesarskih poti v skupni dolžini 10,95 km je 4 milijone EUR, od tega v Mestni občini Celje 1,3 milijona EUR (3,83 km), Štore 1,7 milijona EUR (4,52 km) in Šentjurju v višini 1 milijon EUR (2,6 km). Občine in koordinator projekta si skupaj prizadevajo pridobiti sofinancerska sredstva s strani državnega proračuna, računajo tudi na pridobitev evropskih sredstev.

Soglasja lastnikov

Kot je dejal župan Šentjurja mag. Marko Diaci, si želi, da bi se lahko občani in drugi obiskovalci po trasi zapeljali čimprej. »Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bi zavrteli pedala po trasi morda že prihodnje leto,« je dodal Diaci. Najprej pa morajo občine pridobiti načelna soglasja lastnikov. »Soglasja so nekakšne vstopnice za nadaljevanje projekta, brez katerih ne moremo nadaljevati projekta, zato smo v naši občini že začeli z aktivnostmi v tej smeri,« pa je poudaril štorski župan Miran Jurkošek.  DRSI bo nato naročila parcelacije in cenitve zemljišč, odkupe oziroma služnosti in nato naročila nadaljnjo projektno dokumentacijo: projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PDG) in projekt za izvedbo (PZI). »Skupaj z Direkcijo Republike Slovenije se bomo trudili pridobiti sredstva EU,« je povedala Bojana Stopinšek, koordinatorica regijskega projekta pri podjetju Simbio. Miran Gaberšek z Mestne očine Celje, ki je prišel na predstavitev namesto celjskega župana, je dodal, da si kot kolesar želi te trase čim prej, ker bo povezala Celje z njegovim domačim krajem. Kolesarska trasa bo skozi vse tri občine potekala večji del ob železnici in Voglajni, stran od glavnih cest. Namen in cilji izgradnje kolesarske poti so: zagotavljanje prometne varnosti kolesarjev, razvoj kolesarskega turizma, spodbujanje trajnostne mobilnosti, zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, spodbujanje športno-rekreativnih dogodkov, izboljšanje kvalitete življenja lokalnega prebivalstva ter spodbujanje zdravega načina življenja. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Deželak = junak četrto etapo začel iz Šentjurja

Jure Godler

Pogrešate orodje, kolo, zlatnino? Poglejte, če so vaši.

Jure Godler

Miha Deželak že šestič zbira sredstva za otroke

Jure Godler

Celje: Slovenskemu avtobusu na avtocesti odpadli kolesi

Jure Godler

S KolesCEm po Šentjurju že naslednje leto

ViP

Kolesarjenje v objemu sončnega podeželja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več