-2.2 C
Šentjur pri Celju
08/12/2023
sentjur.net

Kmalu s kolesom od Celja do Šentjurja

Celje, 18. 5. 2022 – Ob Voglajni v neposredni bližini Zgodovinskega arhiva Celje, so tri občine in trije župani pripravili novinarsko konferenco. Bojan Šrot (MO Celje), Miran Jurkošek (Štore) in mag. Marko Diaci (Šentjur) so predstavili projekt 11 kilometrov dolge kolesarske povezave Celje–Štore–Šentjur, ki bo omogočila varno vožnjo med tremi občinami. Ocena projekta je okoli 11 milijonov evrov investitor projekta pa je Direkcija RS za infrastrukturo, projekt pa je tudi uvrščen v mehanizem Dogovor za razvoj regij.

Projekt kolesarske povezave bo izvajalo podejtje VOC Celje in Kolektor CPG, pogodbena vrednost projekta pa je 8,8 milijonov evrov, predviden zaključek projekta pa bo konec drugega leta. Ta kolesarska povezava sodi v projekt izgradnje kolesarskih povezav v Savinjski regiji. V 11,55 kilometra dolgi trasi bo kar 8,59 kilometrov novogradnje, kjer bo največji zalogaj v Občini Štore. Občine so v projektu sodelovale z sklepanjem služnostnih pogodb z lastniki zemljišč po katerih bo izgrajena kolesarska povezava. Tako je Občina Celje morala skleniti 10 služnostnih pogodb, Štore 36, Šentjur pa 28.

Sredstva EU

Del financiranja pa bodo pokrile tudi občine same. Del sredstev je financiran s sredstvi EU (Evropski sklad za regionalni razvoj – ESRR) v vrednosti 2.709,807 evrov in državnimi sredstvi v višini 677.451 iz te kvote sredstev na občino Šentjur pripada 1,16 milijona evrov. “Veseli me, da smo danes navzoči ob tem dejanju začetka gradnje kolesarske povezave. Pri nas segajo prva razmišljanja tem projektu v leto 2011, leta 2017 je bil idejni projekt predstavljen našim prebivalcem, danes pa bodo delavci zakopali prve lopate in stroji bodo zabrneli,” je povedal mag. Marko Diaci, župan Občine Šentjur. Poudaril je tudi, da se je na začetek del pripeljal iz Šentjurja s kolesom in trenutna pot po glavni cesti je zagotovo smrtno nevarna. S to kolesarsko potjo pa bodo poskrbeli tudi za varnost kolesarjev.

“V fazi oddaje javnih naročil sta še projekta Šentjur–Šmarje pri Jelšah–Rogaška Slatina–Rogatec in Celje–Žalec. V aktualni finančni perspektivi bo z evropskimi sredstvi novozgrajenih 75 kilometrov kolesarskih poti, od tega v Savinjski regiji 57 kilometrov,” je za konec dodala še Ljiljana Herga, direktorica DRSI. Skupaj so še zamahnili z občinskimi in slovensko zastavo ter v Celju so zabrneli stroji. (Jure Godler)

Sorodne novice

Atomovci tradicionalno na Boč

Tjaša Ferlež

Končno do kolesarske povezave s Štorami in Celjem

Jure Godler

Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo

Jure Godler

Deželak = junak četrto etapo začel iz Šentjurja

Jure Godler

Pogrešate orodje, kolo, zlatnino? Poglejte, če so vaši.

Jure Godler

Miha Deželak že šestič zbira sredstva za otroke

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več