18.9 C
Šentjur pri Celju
16/08/2022
sentjur.net

Varno in zdravo s trajnostno mobilnostjo

Šentjur, 22. 9. 2021 – V Občini Šentjur so že drugič zapored izvedli celotedenski program Evropskega tedna mobilnosti (ETM) 2021, katerega cilj in namen je pokazati, da “trdno stopamo proti zastavljenim ciljem trajnostne mobilnosti,” je na zaključnem dogodku tedna povedala moderatorka dogodka Polonca Jazbinšek. Občina Šentjur je za ta projekt na javnem razpisu “Priprave in izvedbe aktivnosti ETM v letu 2021”, v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE, pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo uspešno pridobila sredstva za izvedbo številnih aktivnosti.

Letošnji slogan ETM je “Živi zdravo. Potuj trajnostno.” Že tradicionalno pa se dogodki za promocijo trajnostne mobilnosti dogajajo po Sloveniji v času od 16. do 22. septembra. Slogan se opira na raziskave mobilnostnih navad, ki kažejo povezavo med potencialom za spreminjanje potovalnih navad in našim zdravljem. Ravno v času pandemije je potreba po gibanju močno narasla. Posledično pa sprememba mobilnosti prinaša koristi za posameznike. “Z njimi ne pridemo le do cilja, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem,” je še dodala moderatorka. Skrb za zdravje pa je le eno izmed področij, ki jih pokriva letošnja krovna tema.

Peš in s kolesom

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Poudaril je pomen trajnostne mobilnosti, pa tudi prizadevanja občine v tej smeri. Izpostavil je, da so kolesarske povezave – lokalne kot tudi tiste, ki povezujejo med sabo sosednje občine pomembne pridobitve, ter pozval zbrane naj se večkrat poslužujejo hoje in vožnje s kolesi. Šentjruski ETM je bil razdeljen na tri krovne aktivnosti.

Prva “Ostanimo zdravi” je namenjena predvsem starejšim, druga je “Aktivno v vrtec in šolo”, v sklopu katere so učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur izvedli akcijo “Aktivno v šolo s kokoško Rozi”, ter tretja “Parkirni dan”. V slednji so za en teden zaprli 30 parkirnih mest na parkirišču za občinsko stavbo in s tem skušali zaposlene na občini in upravni enoti motivirati, da se namesto avtomobila poslužujejo hoje, vožnje s kolesom ali z javnim potniškim prometom.

Z zaporo dela parkirišča so želeli prikazati izrazito nasprotje med prometno obremenjeno regionalno cesto ter kot alternativo ponuditi pešpot in kolesarsko stezo, ki se vije med zelenjem, športnim parkom ter bazenom. Možnosti zelenega mesta so predstavili na številnih delavnicah s poudarkom na peš hoji in kolesarjenju za vso populacijo. Ponudili pa rešitve v smislu zabavnih mestnih pohodov, osveščali o koristih gibanja ter izkoristku javnih površin za rekreacijo. “V osnovnih šolah in vrtcih smo želeli skozi igro otrokom prikazati, kako lahko skupaj s starši ali sami pridejo trajnostno in mobilno v vrtec,” nam je zaupala vodja projekta Marjeta Gajšek.

Številne ativnosti

Gasilci PGD Šentjur so vrčevskim otrokom in tistim najmlajšim osnovnošolcem pripravili pravi temovalni poligon. Tako so se lahko malčki pomerili v temovanju gašenja z vedrovko in metanju vodnih balonov v tarčo. Prav tako so si lahko ogledali tudi najnovejšo pridobitev šenturskih gasilcev – novo gasilsko vozilo, nekateri pa so celo lahko za nekaj sekund prižgali intervencijske luči in sireno. V sejni sobi občinske zgradbe so si osnovnošolci pogledali film, ki ga predvaja DPM Šentjur v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Izvedena je bila delavnica za starejše Ostanimo mobilni, kjer se je starejšim občanom predstavila alterantivna uporaba trajnostno mobilnega potovanja s poudarkom na zdravju. Center za krepitev zdravja Šentjur pa je izvajal test telestne priporavljenosti in merjenje krvnega sladkorja in krvnega tlaka. V sodelovanjem z Društvom nordijske hoje so v Športnem parku izvedli predstavitev in spozavanje tega načina hoje. Sodelovali so tudi policisti PP Šentjur, ki so skupaj z Javno agencijo za varnost prometa RS in svetom za preventivo pred občinsko stavbo postavili poligon varne vožnje. Svoje delo pa sta predstavila tudi policista na kolesu.

Vrčevski otroci so parkirišče pobarvali tudi s kredo in na asfaltni podlagi narisali cvetoči travnik in reko … Območno združenje Rdečega križa Šentjur je pripravilo delavnico na temo uporabe defibrilatorja in oživljanja.

Sadili kostanje

V trajni spomin na Evropski teden mobilnosti in kot prispevek k ozelenitvi mesta so se skupaj s podjetjem Montpreis iz Planine zasadilo drevo – kostanj. Še pred simbolno zasaditvijo pa je predstavnica omenjenega podjetja Aleksandra Saša Robič otrokom povedala zgodbico Posadil sem svoje drevo. Pravljico, ki je namenjena tako otrokom kot odraslim, ki nas opominja in vrača tja kamor sodimo – nazaj k naravi. Montpreis je podarilo kostanje vsem enotam Vrtca Šentjur, simbolno pa so ga otroci posadili v enoti Center. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kmalu s kolesom od Celja do Šentjurja

Jure Godler

Končno do kolesarske povezave s Štorami in Celjem

Jure Godler

Deželak = junak četrto etapo začel iz Šentjurja

Jure Godler

Vožnja s kolesi, sprehod in avto v garaži je “in”

Jure Godler

Pogrešate orodje, kolo, zlatnino? Poglejte, če so vaši.

Jure Godler

Miha Deželak že šestič zbira sredstva za otroke

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več