0.7 C
Šentjur pri Celju
22/01/2022
sentjur.net

Cisterna po planu financiranja

Šentjur, 25. 2. 2017 – V Gasilkem domu Šentjur je v soboto potekal redni občni zbor šentjurskih gasilcev, ki sodi v najvišjo šentjursko kategorijo – četrto. Občnega zbora se zaradi družinskih obveznosti nista udeležila poveljnik Gasilske zveze Šentjur Martin Cmok in predsednik zveze Janko Cerkvenik. Zvezo je ob njuni odsotnosti zastopal Florjan Golčman. Uvodoma so slovensko in gasilsko himno zapeli pevci Vokalne skupine 7 de’ci, v kateri poje tudi predsednik PGD Šentjur Andrej Koprivc.

Ta je v nadaljevanju s svojim poročilom o delovanju ponovno izpostavil kar nekaj težav, s katerimi se morajo ukvarjati gasilci. Na obisku gorenjskega gasilskega društva se je Koprivc spraševal, kako je mogoče, da prihaja do tako velikih razlik med društvi, saj bi moralo biti gasilstvo v Sloveniji organizirano enako – kot celota. Vsa društva na Gorenjskem imajo “mlad” vozni park. Izpostavil je tudi, da morajo tečajniki, preden gredo na uposabljanja, podpisati izjavo, da ne bodo vložili zahtevka za povrnitev stroškov podjetju, v katerem je tečajnik zaposlen. Drugače ne bo izdana naročilnica s strani GZS. V lanskem letu so šentjurski gasilci kupili nekaj zaščitne opreme za operativne gasilce. Izpostavil je, da jim je ostal še velik načrt – nakup novega vozila gasilske cisterne in vozila za prevoz moštva. Poudaril je, da so gasilci neprofitna organizacija, ki skrbijo v vsakem trenutku za varnost občanov. Velik in pereč problem pa je plačilna nedisciplina za storitve, ki jih opravljajo gasilci.

35 intervencij

Poročilo o delovanju je podal poveljnik PGD Danilo Matoš. V letu 2016 so imeli 35 intervencij, od tega deset požarov, eden požar na kompleksnih industrijskih objektih eden, dva požara v naravi, trije požari na gozdnih površinah, trije požari na travniških površinah, dva požara na vozilih, eden požar na komunalnih zabojnikih, trikrat so uporabili tehnično in druge oblike pomoči, enkrat so izčrpali meteorno vodo, dvakrat posredovali ob snegolomu ter enkrat reševali obolelega. Skupaj so opravili 35 intervencij z 279 gasilci in opravili 540 ur. Ure, vrednotene po ceniku GZS, bi znesle okoli 20.000 evrov. Sledila so še poročila veteranov, mladine in žensk. Poročila so prisotni gasilci potrdili soglasno.

Se obeta nov gasilski dom?

Več pozornosti je na rednem občnem zboru požel šentjurski župan mag. Marko Diaci. Poudaril je, da naloga gasilcev ni samo gašenje požarov, ampak tudi izobraževanja, ter lastnosti, ki krasijo vse gasilske organizacije, kot so humanost, prostovoljstvo in druge. Občina Šentjur podpira gasilstvo tudi materialno preko Gasilske zveze Šentjur. “Ta model je dober model in mora veljati za vse enako,” je dodal župan ter obljubil pomoč še v naprej. Pokazal pa je tudi načrt za nova parkirišča za “Golobčkom” pred podvozom. Tam bi lahko gasilci izvajali tudi gasilske vaje. Mogoče je tudi tam primerna lokacija za nov gasilski dom.

Ob koncu zbora pa je že prišel poziv za prenos bolnika v zgornja nadstropja bloka. Seveda so gasilci z veseljem pomagali, pod oblekah za intervencijo pa je marsikdo imel še srajco in kravato. Temu se reče prava pripadnost, katere pomanjkanje našim gasilcem zagotovo ne moremo nikoli očitati. (Jure Godler) 

Sorodne novice

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Jure Godler

Damjana Čakš postala predsednica PGD Šentjur

Jure Godler

Opravljenih kar 315 ur na 26 intervencijah

Jure Godler

Želje in obljube po novem gasilskem domu

Jure Godler

Drameljski gasilci z novim vodstvom odločno naprej

Jure Godler

Slivniški gasilci predstavili svoje delo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več