15.9 C
Šentjur pri Celju
24/10/2020
sentjur.net

Obnovili edinstveni lestenec

Žusem, 3. 9. 2016 – Z namenom ohranjanja domače kulturne dediščine in spomina na tradicijo glažutarstva v Loki pri Žusmu so se člani društva Izviri Dobrina skupaj z Jožetom Ratajem iz Pokrajinskega muzeja Celje in škofom msgr. Stanislavom Lipovškom odločili za obnovo edinstvenega lestenca v župnijski cerkvi sv. Valentina na Žusmu. Proti koncu julija so se obnovitvena dela zaključila, minulo soboto pa je celjski škof blagoslovil obnovljeni lestenec in dogodek počastil s sveto mašo. Ob tej priložnosti so se zahvalili vsem donatorjem, Jožetu Rataju za strokovno svetovanje in predstavnikom restavratorskega ateljeja Mincina popravljalnica za obnovo lestenca. Kot je napovedala Danica Recko, nameravajo v prihodnje obnoviti še lestenec v cerkvi sv. Jakoba.

Raznobarven lestenec, ki v višino meri 174 cm, premer osrednjega obroča pa obsega 105 cm, je osrednji del opreme cerkve sv. Valentina. Lestenec je delo domače steklarne v Loki pri Žusmu, ki je v tem kraju delovala od leta 1839 do 1886. Lestenec je sestavljen iz kronaste zasnove v zgornjem delu in osrednjega dela košaste oblike, ki ga dopolnjujejo nastavki za sveče iz medenine, krašeni s steklenini brušenimi obeski. Stekleni obeski na verižicah so različnih oblik od prizmic, jagod, palminih vejic, perl, do brušenih piramid. Obeski so iz brezbarvnega ter zeleno, turkizno modro, opalno, kobaltno modro in rubinsko rdeče obarvanega stekla. Lestenec, ki visi na kovinski vrvi, je bil v osrednjem delu močno poškodovan. Ogrodje, sestavljeno iz medeninastih obročev in bakrenih verižic ter kovinskih žic, se je pod težo materiala in vplivom vlage v prostoru že trgalo in lomilo. Zato so v procesu obnove zamenjali kovinske obroče in žice, ki povezujejo brušene obeske, nadomestili manjkajoče obeske ter uredili električno napeljavo v lestencu. (Jasmina Zeme)

Sorodne novice

Obnovili lestenec v cerkvi sv. Jakoba na Žusmu

Majda Rezec

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Darovali mašo za mučenca Janeza (Ivana) Kranjca

ViP

Dobrinska noč: Motorno žago je najdlje vrgel 7,27 metra

Jure Godler

Zakrament svete birme prejelo 62 otrok

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več