12.4 C
Šentjur pri Celju
24/02/2021
sentjur.net

Obvestilo: Preklic epidemije Covid-19

Šentjur, 15. 5. 2020 – Po dveh mesecih (razlgasitev epidemije 12. marca 2020) je vlada sinoči, 14. maja, z odlokom na dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19). (Odlok pa začne veljati od 31. maja 2020 dalje.) Kljub temu bo treba še zmeraj upoštevati preventivne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19.

Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti. Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. V Občini Šentjur po zadnjih razpoložljivih podatkih beležimo 14 uradno potrjenih okužb.

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.

Ukrepi ostajajo

Še zmeraj tako velja prepoved zbiranja in združevanja na javnih mestih, kar je potrebno upoštevati tudi v bodoče. Za ponedeljek, 18. maja, so napovedane nove sprostitve. Vlada je denimo spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena.

Šola, šport

V ponedeljek, 18. maja, se odpirajo vrtci in šole za določene učence (prva triada in zaključni razredi), tudi v naši občini potekajo priprave na sprejem otrok in učencev. Občina Šentjur je ob upoštevanju  varnostne razdalje in higienske preventive že omogočila dostop do javnih športno-rekreacijskih površin, ne pa tudi do igral. Telovadnice v šolah in vse druge, se predvidoma odpirajo s 23. majem, v njih pa bodo lahko ob upoštevanju navodil NIJZ potekale vse športne dejavnosti.

Z istim dnem se lahko izvaja tudi vrhunski šport, prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni šport, šport invalidov, športna rekreacija, šport študentov in šport starejših. Vadba bo lahko za vse potekala tako v notranjih kot v zunanjih športnih objektih ter površinah za šport v naravi (tudi v šolskih telovadnicah). Dovoljuje se stik med udeleženci vadbe in tekmovanj. Nadaljuje se lahko z usposabljanji v športu.

Gostinstvo, turizem

Odpirajo se vse trgovine, omejitev glede na kvadraturo ne bo več, je pa potrebno upoštevati vsa navodila za preprečevanje širjenja okužbe. Gostinci lahko goste ponovno spustijo v lokale. NIJZ gostincem svetuje, naj iz ponudbe izločijo samopostrežno izbiro. Onemogočiti pa bodo morali tudi dostop do otroških igral in revij. Gostje bodo morali v notranjosti uporabljati masko, sneli jo bodo lahko šele za mizo. Prav tako bo obvezno nositi masko ob dostopanju do sanitarij.

Z 18. majem se lahko odprejo tudi hostli in planinske koče, vendar pod pogojem, da v sobi nista več kot dva gosta, razen če sta člana istega gospodinjstva. Pripravljajo se tudi smernice za zbiranje ljudi na plažah, ob jezerih in morju.

Pošta Slovenije že posluje po običajnem delavniku, poslovalnice pa ob sobotah ostajajo zaprte.

Priporočila nijz za ponudnike različnih storitev in dejavnosti

Delovanje Občine Šentjur

Obveščamo vas, da občinska uprava deluje v okviru veljavnega poslovnega časa:

 • v ponedeljek, torek in četrtek od 8.00 do 15.00 ure,
 • v sredo od 8.00 do 17.00 ure,
 • v petek in ob dnevih pred dela prostim dnevom od 8.00 do 13.00 ure.

Strankam priporočamo, da za urejanje zadev prioritetno uporabijo elektronsko pošto (obcina.sentjur@sentjur.si), nujne osebne obiske pa predhodno dogovorijo na telefonski številki 03 747 13 10.

Enak način dela velja za krajevne skupnosti. Njihove kontakte najdete na spletni strani: https://www.sentjur.si/objave/48

Ob vstopu v upravno stavbo veljajo splošni preventivni ukrepi:

 • V upravno stavbo lahko vstopajo le zdrave osebe. Osebe, ki kažejo znake akutne bolezni dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, kihanje, bolečine v žrelu, težko dihanje, bolečine v prsih,…), naj v upravno stavbo ne vstopajo.
 • Pred vstopom je za vse obiskovalce obvezna uporaba zaščitne maske.
 • V upravno stavbo je treba vstopati posamično na razdalji najmanj 1,5 m in si ob tem razkužiti roke.
 • V posamezne pisarne v upravni stavbi se vstopa posamično, ves čas naj se vzdržuje medosebna razdalja najmanj 1,5 m.
 • Javna blagajna je do nadaljnjega zaprta.

Občanke in občane, ki bodo fizično vstopali v upravno stavbo, prosimo, da zaradi svoje varnosti in varnosti drugih, dosledno upoštevate ukrepe za zajezitev epidemije.

Spoštovanje higienskih ukrepov

Ob umirjanju epidemije ostaja ključnega pomena dosledno spoštovanje ukrepov fizičnega distanciranja, higiene rok in kašlja ter izolacija bolnih. Še vedno je za zamejevanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji ključnega pomena, da posamezniki dosledno spoštujemo naslednje ukrepe:

 • Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo ali razkuževanje rok
 • Umivanje rok z vodo in milom je osnovni higienski ukrep, s katerim na relativno enostaven način fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme z naših rok.
 • Pred umivanjem roke pod tekočo vodo najprej zmočimo in šele nato namilimo. S površine rok tako  odplaknemo precejšne število mikroorganizmov in miljenje, ki sledi, je bolj učinkovito. Pomembno je, da so umiti vsi predeli rok (dlani, prsti, prostori med prsti, hrbtišče rok, konice prstov, palca, pod nohti, zapestja). Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo in ne z golo umito roko, še posebej če nismo doma. Če nimamo možnosti za umivanje rok pod tekočo vodo z milom, lahko umivanje rok nadomestimo tudi z razkuževanjem.
 • Ne dotikamo se obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, če roke prej niso umite ali razkužene.
 • Upoštevanje pravilne higiene kašlja
 • Preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava. Papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo v posebno plastično vrečko za  smeti in si nato umijemo roke z milom ter vodo ali si roke razkužimo,

Spoštovanje pravil fizičnega distanciranja

Ko se družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva in pazimo, da vzdržujemo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 m oz. 2 m.

V primeru bolezenskih znakov ostanemo doma

Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Spoštovanje priporočil / navodil NIJZ ob sproščanju ukrepov

S spoštovanjem priporočil oz. navodil NIJZ ob sproščanju ukrepov pripomoremo k zamejitvi širjenja virusa SARS-CoV-2. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Obvestilo: Brezplačana testiranja še danes in v četrtek

Jure Godler

Obvestilo o novih terminih brezplačnega hitrega testiranja

Jure Godler

Obvestilo: Množično testiranje občanov s hitrimi testi

Jure Godler

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Na pomoč SB Celje tudi člani Rdečega križa Slovenije

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več