17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Obvestilo: Epidemija je končana, a nekateri ukrepi ostajajo

Spoštovane občanke in občani, sporočamo vam, da je poveljnik CZ Občine Šentjur na podlagi preklica epidemije s strani države, 1. junija 2020, sprejel Sklep o preklicu aktivacije občinskega načrta zaščite in reševanja in aktivacije Štaba civilne zaščite Občine Šentjur. 

Z današnjim dnem prenehata delovati enotna telefonska števila Štaba CZ Občine Šentjur 03 747 13 22 in elektronska pošta stab.cz@sentjur.si. Za vse potrebe informacije smo vam uslužbenci OU Šentjur na voljo preko ostalih dostopnih kontaktov in glede na pristojnosti, prav tako vsi javni zavodi in druge organizacije.

Kot je znano, je s soboto, 30. majem 2020, ob 19. uri skladno z vladnim odlokom z dne 15. maja 2020, prenehalo uradno stanje epidemije v Republiki Sloveniji, ki je bila razglašena 12. marca 2020. Skladno z odloki so se preklicali tudi sklepi o aktiviranju državnega in regijskega načrta ob pojavu epidemije COVID-19, čemur je sledil tudi Štab CZ Občine Šentjur. Še naprej se skladno z epidemiološko sliko rahljajo določeni ukrepi, pri čemer pa vlada opozarja: »Kljub preklicu epidemije virus ostaja med nami, zato je še naprej treba upoštevati vse ukrepe.«

VELJAVNI UKREPI:

 1. Ne glede na spodbudno umirjanje nevarnost širjenja še vedno obstaja, zato je treba dosledno upoštevati medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja ter izolirati bolne.

2. V zaprtih javnih prostorih sta priporočljiva razkuževanje rok in nošenje maske oziroma rute ali šala, kar pa med potniki v javnem prometu ostaja obvezno.

 Tako v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer:

v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1.5 metra,
– v javnih prevoznih sredstvih,
pri osebah z respiratornimi obolenji,
pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti,
pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami,
pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami.

3. Kljub postopnemu sproščanju ukrepov pa so v Sloveniji še vedno prepovedana vsa množičnejša zbiranja oziroma združevanja na javnih krajih. Na javnih mestih se tako lahko zbira in druži do največ 200 oseb hkrati na istem mestu.

4. Znova lahko obratujejo nastanitveni objekti z več kot 30 sobami, prav tako so gostom spet na voljo nastanitveni objekti za potrebe zdraviliškega zdravljenja, središča za velnes in fitnes, bazeni ter vodne dejavnosti.

5. Še naprej pa do nadaljnjega ostajajo zaprte diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte trgovine, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

6. Prepovedana pa je tudi prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

–  Klicni center za informacije o koronavirusu: Na brezplačni telefonski številki 080 1404 lahko dobite informacije ob delavnikih od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

–  Psihološka podpora v času epidemije COVID-19: V stiski lahko pokličete na 041 443 443 vsak delavnik med 16. in 24. uro, konec tedna pa med 12. in 24. uro. Za pomoč so na voljo izkušeni psihologi in psihoterapevti. Zunaj časa delovanja so vam na voljo drugi strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

ŠE ZMERAJ RAVNAJMO PREVENTIVNO IN ODGOVORNO, UPOŠTEVAJMO PRIPOROČILA, HIGIENSKE UKREPE IN NAVODILA PRISTOJNIH INŠTITUCIJ! OSTANITE ZDRAVI! (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Obvestilo o novih terminih brezplačnega hitrega testiranja

Jure Godler

Župan Diaci: “Ne izgubljajmo energije z jezo in prepiri zaradi vrste pred banko”

ViP

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Strožji ukrepi: od petka nošenje mask tudi na prostem

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več