11.1 C
Šentjur pri Celju
22/02/2024
sentjur.net

Od črnskih delovnih pesmi do spiritualov in gospelov

Šentjur, 17. 12. 2023 – Praznični čas je tisti čas, ko se se tempo življenja umiri in se prepustimo objemu družine in svojih dragih. Pevke Vokalne skupine Glasovir, ki jo zadnja leta vodi Tina Pečar, vsako leto pripravijo koncert, ki so ga letos poimenovale Luč – praznični koncert. Tudi letos so zvesti obiskovalci lepo napolnili šentjursko župnijsko cerkev. “Današnji koncert smo poimenovali Luč, ki jo bomo danes prižgali, da bo gorela za upanje,” je uvodoma povedala predsednica vokalne skupine Maša Senčar.

Tokrat so se pevke v repertoarju dotaknile črnske duhovne pesmi, ki sega v čas suženjstva. Imenovale so se tudi delovne pesmi, saj so jih sužnji prepevali med težaškim delom. “S tem so dajali takt svojemu delu in v brezizhodni situaciji, iskali luč upanja na boljše življenje,” je še dodala. Z pokristjanjevanjem sužnjev pa so te delavne pesmi dobile svetopisemska besedila in nastale so črnske duhovne pesmi ali spirituali. Avtorji teh pesmi so se v času izgubili, za ohranitev teh pa so poskrbeli skladatelji, ki so jih zapisali in harmonizirali za nadaljno uporabo. Te pesmi so svoj vrhunec dosegle konec 19. stoletja, nadaljnji njihov razvoj pa je potekal v blues in jazz. Poznamo jih kot gospele.

Tovrstna tematika pesmi pa je Šentjurčanom še posebej znana, saj so jih prepevali pred 55 leti člani tukaj ustanovljenega New Swing Quarteta. Glasovirke je na klavirju spremljala Klara Mestek. (Jure Godler)

Sorodne novice

Glasovirke znova pripravile božični koncert

Jure Godler

Glasovirke z novimi gvanti zapele pod Ipavčevo lipo

Jure Godler

December ob mestnem ognjišču: Pred in po prazniku

Jure Godler

15 let delovanja Vokalne skupine Glasovir

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več