8.9 C
Šentjur pri Celju
20/09/2020
sentjur.net

Pestra slovenska kulinarika ob bok najboljšim

Gorica pri Slivnici, 13. 11. 2019 – Na Turistični kmetiji Žurej v Javorju se je odvijalo zanimivo srečanje ustvarjalcev turistične ponudbe Občine Šentjur. Srečanje so organizatorji pripravili pod naslovom Kulinarični izzivi v destinaciji, osrednji gost pa je bil prof. dr. Janez Bogataj. Slovenija je z bogato kulinarično ponudbo in tradicijo postala dobro prepoznavna na področju kulinarike. V prihodnosti pa si prizadeva to ponudbo še bolj obogatiti in se s tem promovirati kot Evropska gastronomska regija 2021. Cilj je postati prepoznavna destinacija z visoko kakovostno, inovativno, avtentično ponudbo hrane in vina, ki jo ustvarjajo ponudniki.

Glede kulinarike imamo v občini izjemno velike potenciale. Srečanje je bilo namenjeno vsem, ki se že in ki si želijo ukvarjati s turizmom, saj so dobili poslušalci, ki so dodobra napolnili Žurejev skupinski prostor, ogromno informacij. “Hrana je tista, ki nas lahko razveseli, nam polepša dan,” je uvodoma spregovoril Jure Raztočnik, direktor Razvojne agencije Kozjansko. Zbrane je pozdravila je tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj. V nagovoru je opozorila, da ima občina na kulinaričnem področju še veliko neizkoriščenega potenciala, saj vedno več govorimo o zelenem, trajnostnem in butičnem, kar pa je naša priložnost.

Prehranske posebnosti

Osrednji predavatelj Bogataj je v predavanju izpostavil drugačnost ponudbe. Gostje si največkrat želijo pokusiti avtentično in sezonsko hrano. “Imamo celo vrsto prehranskih posebnosti in če mi ne bomo zanje poskrbeli, nam jih bodo drugi pobrali. Druge države EU veliko delajo na tem,” je med drugim povedal predavatelj ter dodal, da premalo izkoriščamo evropski znak geografskega porekla.

Za piko na i pa so na koncu predavanja udeleženci imeli možnost pokusiti nekaj specialitet šefa Boruta Jovana in Mojce Žurej s Turistične kmetije Žurej. Obiskovalcem so med drugim postregli s kostanjevo juho z ocvrto slanino, pečenim kozjim sirom s hruškovo čežano in suhim sadnjem, pašteto in zaseko domačih kolin, ajdovimi krapi s proseno kašo, dimljenim govejim jezikom, pečenim v svinjski masti in drugimi dobrotami. (Jure Godler)

Sorodne novice

Babice in dedki pozimi ne počivajo

ViP

Desetletje paradižnikov in paprik

Jure Godler

Naj na vrtu zadiši po zeliščih

Jure Godler

Dvajsetletnica Vrtnarstva Valner

Jure Godler

Dnevi balkonskega cvetja

Jure Godler

Moj zeliščni vrt – izvor življenjske moči

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več