17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Pleh Music Lab poskrbel za prvomajsko budnico

Šentjur, 1. 5. 2021 – Pleh Music Lab je spletni pihalni orkester, ki je bil ustanovljen v prvem valu epidemije Covid-19, maja 2020. Umetnike je združila želja po glasbenem udejstvovanju v času kulturnega molka. Zasedba deluje izključno na daljavo in tako poteka tudi snemanje projektov. Sestavljajo jo vrhunski instrumentalisti iz vse Slovenije. Ti so člani profesionalnih orkestrov (Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG Maribor, Orkester Slovenske vojske, Policijski orkester), pedagogi na glasbenih šolah in univerzi ter študentje glasbe.

Idejni vodja je Peter Tovornik, ki v orkestru deluje kot skladatelj, aranžer, tolkalec in producent. Kot prvi “lockdown” projekt so v lanskem maju posneli Tovornikovo skladbo Dry Funk, v decembru pa so v svet poslali še eno, ki nosi naslov Jazz Land Army. Za končno podobo posnetkov je zaslužen vrhunski slovenski producent Tadej Mihelič. Kaj orkestru prinaša prihodnost, je zaenkrat še popolna neznanka. Jasno je le, da si vsi sodelujoči želijo čimprejšnje vrnitve na glasbene odre.

Prvomajska

Tokrat so se v Pleh Music Labu spomnili na praznik dela 1. maj, ko so v normalnih razmerah po občinah krožili pihalni orkestri in z igranjem budili občane. Žal zaradi ukrepov tega ni več mogoče izvesti na ta način, zato bodo danes budili po občini gasilci. Gasilcem pa se je pridružil tudi spletni pihalni orkester Pleh Music Lab z novim aranžmajem skladbe Zbudi me za prvi maj, skupine Mi2. Znano popoevko je v novo glasbeno preobleko uredil Peter Tovornik in jo spremenil v koračnico. “Na ta način smo združili na videz nezdružljivo,” nam je zaupal Tovornik. Seveda pa so ravno na današnji dan objavili tudi video podobo te znane skladbe. Avtorja glasbe sta E. Herman in J. Dirnbek, ki je napisal tudi besedilo, aranžma skladbe pa prej omenjeni Peter Tovornik. Pa poslušajmo! (Jure Godler)

Sorodne novice

Kljub neprijaznim ukrepom budili tudi šentjurski pihalci

Jure Godler

Mlaji in budnice v pozdrav 1. maju

Tjaša Ferlež

Prvi spletni pihalni orkester Pleh Music Lab orje ledino

Jure Godler

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP

Z budnico obogatili prvomajske praznike

Jure Godler

Prvomajsko lepotico dvignili pod nebo

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več