16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Počastili spomin na Kozjanski odred

Gorica pri Slivnici, 21. avgust 2021 – Minulo soboto so v Gorici pri Slivnici počastili spomin na ustanovitev Kozjanskega odreda, partizanske enote v naših krajih. Po šestih letih je prireditev znova potekala v prisotnosti najvišjih predstavnikov krovne borčevske organizacije.

Po himni v izvedbi kvinteta trobil orkestra Slovenske vojske in postroju praporščakov je moderatorka Polonca Jazbinšek povzela rojstvo in pomen Kozjanskega odreda, nadalje pa je zbrane na zelenici za kulturnim domom pozdravil domači župan mag. Marko Diaci. Organizatorju, šentjurskemu odboru ZZB, je čestital, da je v koronskih časih uspelo pripraviti takšno srečanje in počastiti spomin na dogodke druge svetovne vojne: “Predvsem iz naslova vrednot, ki jih zveza borcev zagovarja in so danes na nek način odrinjene iz prvih vrst.” Diacijev dobjanski kolega Franc Leskovšek je spomnil, da sta občini Šentjur in Dobje – ko sta bili še eno – 18. avgust praznovali kot občinski praznik, v spomin na osvoboditev Planine pri Sevnici. “Veseli smo, da lahko danes v svobodnem času opazujemo, kako ti kraji napredujejo,” je še dodal.

Tudi o aktualnostih

Letošnje komemoracije se je udeležil tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Marijan Križman. Uvodoma se je domačinom zahvalil za urejanje spominskih obeležij in jim polaskal z urejenostjo kraja: Prav tako je zahvalo podal županu Diaciju za ponovno postavitev spomenika, ki je do zdaj stal pred OŠ Franja Malgaja. Nadalje je Križman povzel dogajanje ob ustanovitvi Kozjanskega odreda. “Takrat so prisotni borci ustanovitev odreda pozdravili z velikim navdušenjem. Na dan ustanovitve je bilo oboroženih 80 borcev,” in nadaljeval: “Od decembra 1943 do maja 1945 lahko rečemo, da so kozjanski borci obračunali z okupatorjem in njegovimi hlapci z istim uspehom kakor ostali borci širom Slovenije nekdanje Jugoslavije.”

Križman se je v svojem nagovoru dotaknil tudi aktualnosti: “Naša vlada se slovenske zgodovine sramuje in jo potvarja. Na samo navedem poskus rehabilitacije morilca Rupnika, ki je bil prisoten na prisegi zvestobi SS.” “Domobranstvo je sramota slovenskega naroda. Že vladna stranka ravna popolnoma nasprotno in domobrance poskuša rehabilitirati s pomočjo katoliške cerkve, ki bi s tem dejanjem sprala svoj greh.”

V nadaljevanju so zbrani prisluhnili kulturnemu programu, v katerem so sodelovali Moški pevski zbor Planina pri Sevnici, učenci OŠ Slivnica pri Celju, glasbenik in igralec Darko Nikolovski ter folklorna skupina z Blagovne. Zveza je na tokratni komemoraciji podelila tudi dve plaketi, in sicer srebrno plaketo ZZB NOB, ki jo je prejela Osnovna šola Slivnica pri Celju, plaketo ZZB NOB pa praporščak Miro Gagič.

Položili venec pred Vrunčev spomenik

Sočasno z borčevsko proslavo je pred OŠ Slivnica pri Celju potekalo polaganje venca pred spomenik Franja Vrunča, po katerem se je nekaj let imenovala goriška šola. Položitvi je prisostvovala tudi častna garda Slovenske vojske.

Sorodne novice

Prejeli smo: Spomnili so se osvoboditve Planine

Jure Godler

Zopet dve krajevni borčevski organizaciji?

Jure Godler

Proslava na Resevni: Dejstva se poskuša zamegliti

Jure Godler

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve

Jure Godler

Krajevna organizacija ZB Šentjur z novim vodstvom

Jure Godler

Na Uršuli odmevale partizanske pesmi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več