16.4 C
Šentjur pri Celju
14/08/2022
sentjur.net

Pogovarjali so se z eksorcistom Marjanom Veternikom

Gorica pri Slivnici, 7. 7. 2022 – Kulturno društvo Gorica pri Slivnici je pripravilo zanimiv pogovorni večer posvečen duhovniku, teologu, prevajalcu in eksorcistu Rafko Vodebu, ki je jesen svojega časa preživljal v Turnem. Rafko Vodeb je bil tudi uradni eksorcist Mariborske škofije, pa tudi mentor gostu pogovornega večera Marjanu Vererniku, Pogovor z njim je vodila Nina Gradič Planko.

Uvodoma sta spregovorila o njegovi srečanju z Vodebom, ki ju je povezoval predvsem eksorcizem. Vodeb je namreč duhovnika Veternika povabil, da mu pride pomagat pri izganjanju zlih duhov – to povabilo je pred njim prejel tudi slivniški župnik Marko Šramel, a ga je takrat zavrnil. Vabila pa ni zavrnil Veternik. Njegova prva izkušnja z eksorcizom pa je bila že skoraj urbana zgodba, o nadnaravni moči obsedenega. Ta tabu tema je v Kulturni dom Gorica pri Slivnici privabila številne poslušalce, ki pa se žal niso naužili skrivnosti eksorcizma, saj se je predavatelj spretno izmikal konkretnim odgovorom in opisom postopka.

So pa poslušalci izvedeli tudi o točkah, v katerih je največja možnost, da stopi zli duh v tvoje telo – teh naj bi bilo kar pet, med njimi če je ženska splavila (z posegom ali brez), če bi se oseba ukvarjala z klicanjem duhov, vudujem in podobnim čarovništvom, oseba je izpostavljena tudi preko družinskega drevesa itd … Eksorcisti predvsem pomagajo z molitvijo, pa tudi z verovanjem človeka, ki mu želijo pomagati. Le redko oz. nikoli niso uspešni pri osebah, ki ne verujejo v Jezusa Kristusa. V skoraj dve urni razpravi, kjer so lahko na koncu Veternika spraševali tudi iz občinstva, je minila hitro in se zaključila ob pogostitvi v prenovljeni avli kulturnega doma. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler

Domačina predstavila svojo pot po slovenski transverzali

ViP

Na Planini s sajenjem dreves v pomlad

Jure Godler

#koronaintervju št. 2: Nina Gradič Planko, učiteljica

ViP

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Kulturni praznik: Slovenija skozi oči naših priseljencev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več