-0.2 C
Šentjur pri Celju
18/01/2021
sentjur.net

Ponikva: Moč glasbe povezuje in osrečuje ljudi

Ponikva, 4. 3. 2020 – V sredo so v župnijski cerkvi na Ponikvi mladi pripravili koncert, na katerem so se predstavili pevci iz Celjske regije. Cerkev je privabila lepo število ljudi, ki so z veseljem prisluhnili ubranim glasovom, ki so odmevali znotraj cerkve.

Da je petje že skoraj simbol slovenske kulture in ena najbolj razširjenjih ljubiteljskih dejavnosti, ni skrivnost. S pesmijo Slovenci vse od zibelke do groba že več stoletij izražamo vse lepote in tegobe, ki pišejo dolgo in zanimivo zgodovino našega naroda. Tudi v sodobnem času se ta spomin ohranja, za kar v veliki meri skrbijo tudi odlični otroški in mladinski pevski sestavi v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah po vseh državi. Na Celjskem pa še posebej, saj zborovstvo druži številne mlade. In to, da pesem povezuje, so s tradicionalnim skupnim zgodnjepomladnim koncertom dokazali tudi srednješolci iz vse regije.

Ubrano petje

V sredo se je v župnijski cerkvi sv. Martina na Ponikvi odvil koncert, na katerem so nastopili Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center pod vodstvom Davida Preložnika, Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje pod vodstvom Andreje Ocvirk in MeMPZ Šolskega centra Velenje pod vodstvom Alenke Podpečan.

Vsi trije zbori glede na večdesetletno bogato koncertno dejavnost ter številna priznanja z mednarodnih in domačih tekmovanj sodijo v sam vrh slovenske mladinske zborovske piramide. Na koncertu na Ponikvi so predstavili zanimive programe, ki jih pripravljajo za pomladanska tekmovanja in letne koncerte, skupni nastop pa so sklenili s Slomškovo Večernico, kot se spodobi za koncert v kraju, kjer se je pred 220 leti rodil narodni buditelj, škof, pesnik in pisatelj Anton Martin Slomšek.

Koncert imel spominsko noto

Za konec so na oder prišli še domači pevci. Mešani pevski zbor Sonce, katerega prav tako vodi Andreja Ocvirk. Koncert je bil tudi spominsko obarvan, prav v zvezi z osebami, ki so spodbujale, podpirale ter delile energijo in zagon, da je bila glasba popotnica, ki je ljudem in pevcem dajala voljo, energijo in zagon za ustvarjanje. Za krasen koncert se je domačemu gospodu župniku Alojzu Kačičniku in vsem zborovodjem zahvalil ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič. Spodbudne besede je namenil tudi mladim pevcem, ki v petje vlagajo svoj trud, energijo in čas. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

GCC-jevci zbrali 4.500 evrov za družino z območja Šentjurja

Jure Godler

Vseslovensko srečanje kmetov: Naša dela gredo z nami

Tjaša Ferlež

Ponikva: Birmanci bogatejši za nove darove

Tjaša Ferlež

Ponikva: Jezusa je v srce prvič prejelo 16 otrok četrtega razreda

Tjaša Ferlež

Prehodili pot od Sloma do Nove Cerkve

Tjaša Ferlež

Jurij Gorjanc, zdravnik in gorski reševalec

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več