-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Ponkovška znamenitost letos nekoliko bolj sramežljiva

Ponikva, 18. 3. 2020 – Na Boletini pri Ponikvi je tudi letos pognala redka velikonočnica ali kosmatinka, kot ji radi pravimo. Na rastišču, ki so ga ogradili in pripravili člani Turističnega olepševalnega društva (TOD) Ponikva, že v februarju, je tudi letos posijala hribček z vijoličnimi cvetovi. Zaradi mile zime pa je bila velikonočnica bolj skromna s svojimi cvetovi. Vseeno pa so jih našteli okoli 800. V najboljših letih pa jih je na Boletini zraslo tudi okoli 1400. Velikonočnica je zaščitena rastlina, ki uspeva v južni Evropi le v Sloveniji na štirih rastiščih. Eno izmed njih pa je tudi Boletina.

“Velikonočnica sodi v rod kosmaticev. Rastlina je poraščena z nežnimi svilnatimi dlačicami. Cveti zgodaj spomladi, v polnem razcvetu pa je običajno v času velike noči. Po tej lastnosti je rastlina dobila svoje ime. Cvet velikonočnice je sestavljen iz šestih vijoličnih cvetnih listov. Zeleni listi, ki so dva do trikrat pernato deljeni, se razvijejo po cvetenju. Plod je orešek, z dolgim in kosmatim vratom. Velikonočnico oprašujejo čebele in čmrlji.” (vir: Gregor Kalan, Boletina. Kjer domuje velikonočnica)

Velikonočnico si lahko obiskovalci ogledujejo štiri tedne. Prve cvetoče velikonočnice na Boletini so lahko opazili že takoj po 8. februarju. Člani TOD Ponikva pa opozarjajo obiskovalce tudi na kulturo ogleda rastline. Še vedno marsikateri od obiskovalcev prestopi ograjo in si katero kosmatinko ogleda od blizu, pri tem pa pomendra še kakšno manjšo. “Če hočemo rastišče velikonočnice ohraniti, takšno kot je, prosimo obiskovalce, da se držijo navodil in varnostne ograde in naj ne stopajo v zaščiteno rastišče,” je povedal še predsednik TOD Ponikva Zlatko Zevnik. V okviru projekta LIFE je rastiče urejeno in zavarovano. (Jure Godler)

Sorodne novice

Glasba povzdigne duha, ljudje pa smo potujoče duše

Jure Godler

Zacvetela že štirideset dni pred veliko nočjo

Tjaša Ferlež

Poslastica uspešnic na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Velikonočnica na Ponikvi že cveti!

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Hrana je naše gorivo

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več