22.2 C
Šentjur pri Celju
05/07/2020
sentjur.net

»Postali smo elitne enote v sistemu sil zaščite in reševanja!«

Prevorje, 27. 1. 2019 – »Ogenj in voda, brez katerih na zemlji prav zagotovo ne bi bilo življenja, nosita v sebi poleg svojih elementarnih lastnosti tudi izjemno rušilno moč. In če se zavemo, da gasilstvo ni več samo gašenje požarov in reševanje ob poplavah, temveč širše – reševanje ob skoraj vseh nesrečah, nam ti primeri povedo, da smo gasilci nedvomno postali elitne enote v sistemu sil zaščite in reševanja ob naravnih in vseh drugih nesrečah,« je na 46. letnem občnem zboru Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Prevorje med drugim izpostavil njegov poveljnik Boštjan Novak. Sicer pa je minulo leto prevorske gasilce zaznamovala pomembna pridobitev, ko so v operativno uporabo slavnostno prevzeli novo gasilsko vozilo AC 16/50. 

Po otvoritvi in pozdravu predsednika PGD Prevorje Jureta Jevšnika je vodstveno besedo dobil delovni predsednik Anton Maček ml..  V poročilu za lansko leto je Jevšnik navedel številne aktivnosti, tako na področju izobraževanja, tekmovanj, od dela z mladimi do izvedbe taktične vaje v mesecu oktobru na domačiji Mecilovšek, hkrati pa so posredovali še pri požaru avtomobila. Sodelovali so na vaji Železnica 2018, minulo leto pa je zaznamoval prevzem novega gasilskega vozila AC 16/50. 

Tudi poveljnik Boštjan Novak je v prvi vrsti izpostavil prevzem novega vozila, ki so ga morali že kmalu uporabiti v intervenciji nesreči na cesti. Lani so sicer morali na intervencijo dvakrat, in sicer ob prometni nesreči, ki se je zgodila na magistralni cesti na lokaciji Lopaca-Krivica. Tu so prvič uporabili tudi novo gasilsko vozilo AC 16/50. Že takoj naslednji dan so morali na intervencijo prav tako na cesto, kjer se je zgodil požar osebnega vozila v kraju Košnica. Tu je sodelovalo 11 gasilcev in oba gasilska vozila GVV1 in AC 16/50. 

Gostili orientacijski pohod

Še naprej pa je pri prevorskih gasilcih živ tekmovalni duh. Na tekmovanja so s pripravami ekip začeli že v spomladanskem času. V mesecu marcu so se s tremi ekipami udeležili gasilskega kviza. Za občinsko tekmovanje, ki je bilo v Gorici pri Slivnici, so pripravili šest ekip: pionirke, pionirje, mladince, članice A, člane A in članice B. Dosegli so zadovoljive rezultate. Na tekmovanju v gasilski orientaciji, ki je lani potekala na Prevorju,  so sodelovali s šestimi ekipami. Pripravnice so dosegle 1. mesto, mladinke pa 1. in 3. mesto.

112

Aktivnosti so potekale tudi na področju izobraževanja, in sicer dva člana sta uspešno opravila tečaj za gasilca pripravnika, ki je potekal v jesenskem času v PGD Dobje, eden pa za nosilca izolirnega dihalnega aparata na Igu. Ravno tako so izvedli nekaj posamičnih usposabljanj voznikov C-kategorije za vožnjo novega gasilskega vozila in usposabljanj operativnih gasilcev za uporabo motorne brizgalne in novo nabavljene opreme, ki se nahaja v novem vozilu. Štirje vozniki C-kategorije so opravili tečaj varne vožnje na poligonu Ljubečna.

Nekaj članov so prijavili na tečaje inštruktor, sodnik, gasilec operativec, ki se bodo izvajali v letošnjem letu. V društvu so v uporabo uvedli mobilno alarmiranje preko aplikacije ASK. V mesecu požarne varnosti so poleg praktične vaje na objektu Mecilovšek ozaveščali mlade tudi na prevorski šoli. Poveljnik Novak je izvedel predavanje na temo ¨Številka za klic v sili 112 in nujni podatki pri klicu v primeru nesreče!¨

Izvedli so vajo evakuacije za šolo in vrtec ter istočasno izvedli predstavitev opreme in prikaz gašenja z ročnimi gasilniki in AC 16/50. Osnovnošolci so se tudi sami preizkusili v gašenju le-teh. Za vse opravljene načrtovane aktivnosti, vztrajnost ter pridobitve so po njegovih besedah zaslužni vsi člani in članice, katerih društvo šteje 65, za kar se jim je prizadevni poveljnik lepo zahvalil. Plan dela je letos je zastavljen po ustaljenih smernicah, izpostaviti velja le nakup prenosne gasilske črpalke 8 x 8, sicer pa bodo plan prilagajali in usklajevali z usmeritvami in potrebami društva. 

Zaslužnim priznanja in plaketi 

Poveljnik GZ Šentjur Martin Cmok, predsednik PGD Prevorje Jure Jevšnik in poveljnik Novak so podelili priznanja in plaketi. Tako sta veteranski plaketi prejela Silvester Jevšnik in Jože Polutnik, priznanje za višji gasilec prve stopnje sta prejela Tomaž Maček in Jože Arzenšek ml., priznanje za desetletno delo v gasilski organizaciji pa Alja Pohajač. V imenu GZ Šentjur je dobitnikom čestital Martin Cmok in med drugim izpostavil kar nekaj pomembnih dosežkov v zvezi v lanskem letu, med katerimi so se ob bok z novim avtomobilom postavili tudi prevorski gasilci.

Čeprav je leto še mlado, so na zvezi že v pripravah na nekatere aktivnosti, kot so regijski kviz v Radečah, vaja GZ ter sodelovanje na društvenih jubilejnih prireditvah (90 let PGD Gorica pri Slivnici) ter 150 let gasilstva v Sloveniji. Čestitkam se je pridružil tudi predsednik KS Prevorje Damjan Maček, ki je spregovoril tudi v imenu Občine Šentjur. Izpostavil je novo vozilo, ki je pomembna pridobitev tako za gasilce in kraj kot občino kot celoto. Prisotne gasilce je pozdravila tudi vodja prevorske šole Marija Frece Perc, ki je poudarila pomen dela z mladimi, ki jih gasilci z ozaveščanjem in poznavanjem gasilskega prostovoljnega dela usmerjajo na pot požrtvovalnosti in nesebične pomoči.

Majda Rezec 

 

Sorodne novice

PGD Prevorje: Biti gasilec je čast in odgovornost

Jure Godler

Pogasili požar na izletniški kmetiji

Tjaša Ferlež

Damjan Maček bo tudi v tretje vodil KS Prevorje

Jure Godler

Pripravljeni so na novo plužno sezono

Jure Godler

Na Prevorju sanirali in modernizirali javne poti in lokalno cesto

Jure Godler

Odprli sanirano in modernizirano javno pot Lopaca-Štukelj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več