11.1 C
Šentjur pri Celju
22/02/2024
sentjur.net

Potrgali so šentjursko žametovko

Šentjur, 5. 10. 2023 – Trgatev je ena lepših opravil v vinogradih. Takrat se zbere gručica trgačev in obirajo vinogradnikov pridelek, se družijo in prepevajo. Obrano grozdje pa se zmelje v drozgo in od tega trenutka dalje se začne kletarjenje. Če bi nekdo vprašal 100 vinogradnikov, na kakšen način kletarijo, bi verjetno dobil ravno toliko različnih odgovorov. Kakovost vina je sicer odvisna tudi od kakovostnega grozdja, še bolj pa se kakovost naredi v domači kleti ob primernih pogojih. Tudi potomko mariborske stare trte, ki je nasajena v Šentjurju, je potrebno potrgati. Večino dela je treba opraviti na višini – na lestvi nekaj metrov od tal. Da protokolarna trgatev ostane protokolarna, večino potrgata že prej mestni viničar Jurij Malovrh in njegov pomočnik Alojz Krajnc.

Trgatev v Zgornjem trgu popestrijo tudi besedna zbadanja med mestnim viničarjem in gospodarjem vinske trte – županom mag. Markom Diacijem. Ta vedno požanjeta salve smeha. Te tradicije sta se držala tudi letos. Malovrh je poudaril, da so bili letošnji pogoji za vinogradnike zelo slabi – od toče, ki je vinograde sklestila tudi ponekod trikrat, prek suše, do meseca dni dežja in znova suše … “Grozdje je dozorevalo na obroke – nekaj ga je bilo že povsem zrelega, nekaj na pol zrelega, nekaj zelenega, največ pa gnilega,” je opisal mestni viničar stanje v vinogradih. Poudaril je, da se pri kletarjenju pridobi tudi 60 % kakovosti.

Kakovost naših vin raste

Malovrh je poudaril, da se vina v Šentjurju ocenjujejo že 40 let in naše vino so ocenjevali v Šmarju pri Jelšah. Najvišja ocena je bila 14,67, ki bi bila za današnje vinogradnike skoraj sramotna. Izpostavil je tudi, da morajo vinogradniki voditi natančne evidence vseh opravil. Vse to pa morajo po zakonu skrbeti vinogradniki z 10 ari nasada in več, zato številni množično sekajo in manjšajo vinograde. Tudi šentjurska mestna trta je bila letos kar prizadeta in pridelek je tretjinski – še največ pridelka je bilo v uvozu, ki je bil skrit pred točo. Je pa Malovrh namignil, da bi počasi – tudi zaradi hoje po lestvi – v prihodnosti predal delo mestnega viničarja komu mlajšemu.

“Lansko leto je bil predvolilni čas in za to je gospodar pripravil ob trgatvi pečenega odojka. Ker pa je bil izvoljen, ga je za letos tudi prinesel. Ne vem pa, kaj bo čez tri leta: ali pečeni vol ali še kar prase,” se je šalil na županov račun Malovrh. Župan pa mu ni ostal dolžan in je mestnega viničarja zbodel glede njegove odporne trte Solaris – poprosil ga je, naj ga ne nosi na probo, ampak ga naj raje pusti medvedom v gozdu. Zbrane pa je nagovorila tudi vinska kralica Sv. Helene Monika Narat. “Trta je kot ženska – bolj ko za njo skrbiš, jo varuješ, škropiš – lepša je,” je povedala. Poudarila je, da tudi če toča delno uniči pridelek, se še vedno lahko naredi vrhunsko vino. Ob prepevanju članov Vokalne skupine 7 de’ci, ki so zapeli nekaj napitnic, so šentjursko trto potrgali in se še podružili ob pečenem odojku. (Jure Godler)

Sorodne novice

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Tudi na šentjurski trgatvi – pečen odojek

Jure Godler

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več