14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Šentjur, 21. 4. 2023 – Po pestrem popoldanskem dogajanju so se aktivnosti nadaljevale vse do poznih večernih ur. Že tradicionalno na Šentjurjevem razglasijo najboljša vina, pred nekaj leti pa so se vinom pridružili še kruh in salame. Komisije so svoje delo opravile že nekaj dni prej. Župan mag. Marko Diaci je izpostavil, da vremenske težave zadnjih nekaj let vedno prizadenejo tudi vinogradnike.

Preden so skupaj z mestnim viničarjem Jurijem Malovrhom in vinsko kraljico sv. Helene Moniko Narat razglasili Ipavčeva vina, je Malovrh poudaril, da je komisija imela kar nekaj dela, saj so bili vsi vzorci, ki so se potegovali za županova vina, kakovostni. Vino Benjamina Ipavca – rumeni muškat letnik 2022 – je postalo vino vinogradnika Vincenca Martinčiča, Gustavovo vino je postalo modri pinot letnika 2022 vinogradnika Petra Lapornika, Josipovo vino – rumeni muškat pozne trgatve letnik 2022 – pa je postalo vino vinogradnika Jureta Zdolška.

Komisija je podelila priznanja vsem, ki so svoja vina prinesli na ocenjevanje. Letnik vin 2022 so doleteli toča, peronospora, oidi in jeseni še ptiči. Vse to je pustilo posledice tudi na grozdju. Kljub vsemu je bilo na ocenjevanje prinesenih 76 vzorcev, od teh je bilo kar šestnajst izločenih. Podelili so 35 zlatih in 25 srebrnih priznanj. Malovrh je v svojem nagovoru pojasnil tegobe, ki pestijo vinogradnike. Izpostavil je, da bodo v letošnjem letu malo pred trgatvijo večji poudarek dali negi rdečega vina. »Škoda bi bilo, da bi rujna kapljica ne bila tako dobra, kot bi morala biti. Še vedno pa drži, da se iz dobrega grozdja da narediti slabo vino, to smo letos kar potrdili,« je še dodal šentjurski viničar.

K salami se prileže tudi kruh

Ocenjevali so tudi salame in predsednica komisije Mojca Šolinc je povedala nekaj dejstev v zvezi z ocenjevanjem. Ocenili so 12 vzorcev salam, ki so bile po besedah predsednice komisije odlične. Njene besede so potrdila tudi priznanja, saj praktično niso podelili nobenega bronastega priznanja. Iz leta v leto se tako kakovost viša in salame so v Šentjurju že na visokem nivoju.

Podelili so tudi priznanja za peko kruha. Spregovorila je predsednica Društva kmetic Mavrica Šentjur, Martina Volarič, ki je povedala, da so v letošnjem letu peko kruha izpeljali nekoliko drugače kot pretekla leta. Letos niso ocenjevali kruha, ampak so priznanje podelili vsem, ki so kruh prinesli. Poudarila je, da je za dober kruh potrebna zlata roka, ki kruh zamesi in poveže.

Vsaka članica, ki je spekla kruh, je v simbolni znak prejela tudi plaketo zahvale. Po končani podelitvi vseh priznanj je oder prevzela glasba. Navzočim so se predstavili pevci Vokalne skupine Jakobčani, pod vodstvom Luke Černeta, publiki pa so zapeli in zaigrali tudi ansambel Pik, ansambel Murni in Šentjurski muzikantje. Glasbeno-kulturni program je povezoval Darko Žvižej. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Na zboru podelili medalje in priznanje  

Jure Godler

Tudi na šentjurski trgatvi – pečen odojek

Jure Godler

Šentjurski odličnjaki bežali pred nevihto

Jure Godler

Društveno ocenjevanje vin na Svetem Štefanu

Milenka Blažević

Ocenjevali so vina šentjurskih vinogradnikov

Jure Godler

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več