14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Povorka skromnejša, zabava odlična

Planina pri Sevnici, 4. 9. 2016 – Največja turistična prireditev na Planini pri Sevnici – Angelska nedelja – je ponovno pritegnila pisano množico obiskovalcev. Že 39. leto zapored to prireditev pripravljajo v Prostovoljnem gasilskem društvu Planina pri Sevnici. Pred tradicionalno povorko si je bilo moč ogledati razstavo gob in medenih izdelkov, sledila je povorka, ki je včasih štela preko 40 vozil, tako starih traktorjev kot prikazov obrti. Žal pa so odpovedi tik pred samo prireditvijo razredčile število vpreg in sodelujočih na prireditvi, zato pa so vaščani s prikazom starih običajev, ki so le prišli, poželi toliko več zanimanja.

Današnje delo na kmetijah ne mine brez sodobne tehnologije, stari običaji pa počasi tonejo v pozabo. Ravno to pa je namen povorke, da se tudi tisti, ki nikoli niso sodelovali pri mletju pšenice, kolinah in drugih kmečkih opravilih, lahko vrnejo nazaj v čas, ko nam niso vladali mobilni telefoni. Ob teh običajih so se ljudje med sabo družili, večino kmečkih opravil pa so opravljali ročno. So pa za hitro in dobro opravljeno delo potrebovali večje število pridnih rok. Dela so se začela spomladi in so trajala vse leto. Tako so na vpregi predstavljali košnjo kot prvo spomaldansko delo. Ob tem pa so pevci zapeli nekaj ljudskih napevov, ki so jih ob košnji prepevali njihovi starši. Prikazali so tudi mlačev, ki je bilo teko delo za moške, ki so morali na roke vrteti mlatilnico. V jeseni je bilo na kmetijah kožuhanje ali ličkanje koruze poseben dogodek. Ob kožuhanju so se zbirali predvsem mlajši, kjer so v pozno nočnem delu napletli marsikateri stik. Niso pozabili niti na luščenje fižola in spravljanje pridelkov v kašče. Pozimi pa je prišel najbolj zanimiv čas vsake kmetije – furež oz. koline. Prireditev je vešče povezoval Rihard Stopinšek.

Po končani povorki so se lahko otroci, pa tudi tisti starejši, popeljali na panoramski izlet z vlakcem, večina pa se je premaknila pod šotor na čevapčiče, pršjačo in pivo. Za zabavo je skrbel domač ansambel Sekstakord, ki je zabaval obiskovalce vse do jutra. (Jure Godler)

Sorodne novice

Angelska nedelja – dogodek, ki je presegel pričakovanja

Urša Kajba

Luščenje bučn’c je lokalna značilnost

Jure Godler

Po dveh letih na Planini zopet zadišalo po »pršjačah«

Tjaša Ferlež

Pokazali idejno zasnovo za nov gasilski dom PGD Planina

Tjaša Ferlež

PGD Planina: V načrtu je nov gasilski dom

Jure Godler

Gasilci, pršjače in za konec tombola

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več